Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Hučko na Synodu ukrajinské řecko-katolické církve

Datum publikace1. 9. 2010, 18.35
TiskTisk

Ve dnech 2. - 9. 9. 2010 se koná v ukrajinském Lvově synod řecko-katolické církve, jehož se jako host zúčastní apoštolský exarcha pro katolíky byzantského obřadu v České republice Mons. Ladislav Hučko, generální sekretář České biskupské konference.

Lvov: Na synodu ukrajinské řecko-katolické církve se bude hovořit především o evangelizaci a migraci. 'Jde o velmi důležitou událost v životě církve,' jak píše kardinál Lubomyr Husar, arcibiskup diecéze Kyjev-Halič v poselství věřícím, 'protože na synodu se sejdou naši biskupové z Ukrajiny i z diaspory, aby společně uvažovali o potřebách naší církve a přijali potřebná rozhodnutí.'

Pokud jde o téma evangelizace, kardinál uvedl, že biskupové budou 'uvažovat o tom, jak pomoci lidem, aby se setkali s Ježíšem Kristem skrze náš příklad a naše bratrská slova'. V otázce migrace bude pozornost zaměřena na 'naše emigranty, zejména na ty, kteří žijí v zemích, kde neexistují řecko-katolické struktury, a na jejich možnosti zachovat věrnost své církvi a svým tradicím'.

Kardinál Husar dále v poselství žádá věřící, aby se modlili modlitby Otče nášZdrávas Maria na úmysly synodu a za jeho zdar. Poselství přečetli kněží věřícím během bohoslužeb minulou sobotu a neděli. Hlava ukrajinských řecko-katolíků vysvětluje význam této prosby o modlitby: 'Synod není parlament, kde rozhoduje většina. Synod je hledání Boží vůle těmi, kterým bylo svěřeno vedení církve.'

Kardinál Husar napsal také poselství k oslavám nezávislosti Ukrajiny (24. srpna) které bylo přečteno během liturgie v chrámu Zvěstování. Také při této příležitosti připomněl význam modlitby: 'Při oslavách národní nezávislosti i dalších velkých událostí musíme brát ohled nejen na laické principy jednání, ale i na víru.' Dále zdůraznil, že 'naše jednání a náš respekt k občanským povinnostem  totiž musí být založen na božském zákoně. Náš občanský život musí sledovat božský řád, a ne politickou situaci'. To znamená, že každý člen společenství, bez ohledu na vlastní stav, musí pečovat o dobro bližního. Nedostatečné respektování práv bližního z jakéhokoliv důvodu (nezájem, lenost, strach či hledání osobního prospěchu) znamená klást odpor Boží vůli, přesně tak, jako 'když se záludně využívá lidské slabosti ke korupci, nespravedlnosti, manipulaci či podvodu za účelem uspokojení osobních zájmů'.

V závěru poselství arcibiskup Kyjeva-Haliče vyzývá věřící, aby četli se zvláštní pozorností proroky Izaiáše a Jeremiáše, kteří 'jako hlas Boží pravdy ukazovali lidu hříchy a připomínali jeho představitelům, že takové jednání přináší zhoubu celému národu'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou