Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Německo vydalo nová pravidla postupu v případech zneužívání

Datum publikace1. 9. 2010, 17.15
TiskTisk

Německá biskupská konference včera (31. 8. 2010) vydala přepracovaná a přísnější pravidla postupu v případech sexuálního zneužívání v církevním prostředí.

Bonn/Trier (DE): K dnešnímu dni (1. září 2010) vstupují ve všech německých diecézích v platnost nová pravidla postupu v případech sexuálního zneužívání v církevním prostředí, která včera (31. srpna 2010) představili němečtí biskupové na tiskové konferenci po svém zasedání v jihoněmeckém Trevíru. 'Děsivá zjištění a zkušenosti z předcházejících měsíců ukázaly, že pravidla z roku 2002 nejsou dostatečně přesná. Proto jsme je podrobili kritickému přezkoumání a zpřísnili je,' řekl při prezentaci biskup Stephan Ackermann, zmocněnec Německé biskupské konference pro otázky týkající se sexuálního zneužívání nezletilých v církevním prostředí.

Místo 16 bodů obsahuje nový církevní předpis 55 bodů a vztahuje se nyní kromě duchovních a členů řádů i na všechny zaměstnance ve službách církve. Pojmem 'sexuální zneužívání' chápou biskupové trestně-právní jednání, ale také případy, kdy jsou překročeny únosné hranice v oblasti péče o děti a mládež. Hlavními kontaktními osobami pro oběti sexuálního zneužívání zůstávají nezávislí zmocněnci v jednotlivých diecézích.

Hlavním bodem upravené směrnice je zapojení a spolupráce s úřady činnými v trestním řízení. Pokud z rozhovorů potenciální oběti se zmocněncem pro řešení případů zneužívání vyjde najevo podezření ze sexuálního zneužívání, tak je podle nových pravidel nutné předat tuto informaci státním úřadům činným v trestním řízení. 'V této oblasti však bylo potřeba dosáhnout možného a právně legitimního vztahu mezi oznamovací povinností a ochranou oběti,' řekl biskup Ackermann a dodal: 'Povinnost předat případ úřadům odpadá pouze výjimečně, a to v případě, že je to výlučné přání oběti (případně jejich rodičů nebo zodpovědného za výchovu dítěte) a právo to přípouští.' Toto přání oběti však musí být řádně zapsáno a obětí podepsáno. 'Směrnice jasně ukazují, že jsou oběti kladeny na první místo a že se nejedná o mylně chápanou ochranu církve jako instituce,' ocenil přepracovaná pravidla Alois Glück, prezident Centrálního výboru německých katolíků (ZdK).

Vedle toho obsahují tato pravidla také lepší kriteria pro výběr zmocněnců pro řešení případů zneužívání v jednotlivých diecézích. Biskup Stephan Ackermann říká: 'Nabídka kontaktních osob by měla být co nejvíce dostupná, aby případným obětem dodala odvahy k navázání kontaktu. K tomu patří i to, že by zmocněnec neměl zastávat funkci ve vedení biskupství.' Kromě toho bude zřízen i stálý tým odborných (i mimocírkevních) poradců pro řešení otázek týkajících se postupu v případech sexuálního zneužívání. 'V oblasti prevence by měly osoby působící v oblasti práce s dětmi a mládeží předložit rozšířený výpis z trestního rejstříku,' vysvětlil biskup Ackermann. Dirk Tänzler, spolkový předseda Svazu německé katolické mládeže (BDKJ), uvedl, že se jedná o nutné zpřísnění pravidel, která tak nabízejí mladým lidem lepší ochranu a do popředí staví budoucnost obětí.

Biskup Ackermann také výslovně poděkoval obětem, které se veřejně svěřily se svým osudem. Přispěly tak k tomu, 'aby byly zločiny sexuálního zneužívání vyjasněny, aby se proti nim mohlo účinně bojovat, a především aby dětem a mládeži byla zaručena dostatečná ochrana, která jim přísluší'.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou