Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Směrnice ČBK pro přípravu na svátost manželství

Datum publikace2. 9. 2010, 17.00
TiskTisk

Vychází Směrnice České biskupské konference (ČBK) pro přípravu na svátost manželství s platností od 1. 10. 2010 na dobu šesti let.

Text dokumentu Směrnice ČBK pro přípravu na svátost manželství v ČR schválilo 81. plenární zasedání ČBK dne 4. července 2010 na dobu šesti let s platností od 1. října 2010. Orientující, motivující a kritická vize Směrnice je formulována záměrně jako doporučení. Po uplynutí zkušební doby šesti let budou na základě vyhodnocení a studia připomínek a odborných studií revidovány na Směrnice s vyšší mírou závaznosti.

Směrnice ČBK pro přípravu na svátost manželství v ČR odpovídá na požadavky postsynodálního dokumentu Jana Pavla II. Familiaris consortio i dokumentu Papežské rady pro rodinu Příprava na svátost manželství. Realizuje také některá doporučení Plenárního sněmu katolické církve v České republice. Směrnice je zásadním orientačním textem, není ani vzorovou přípravou na manželství, ani sbírkou snoubeneckých katechezí. Vychází z požadavků magisteria a z reflexe života naší společnosti a situace katolické církve v ní. Bere proto v úvahu velkou rozdílnost podmínek a způsobu života farností i jednotlivých křesťanů v různých oblastech naší země a také různou výchozí situaci těch, kdo se na manželství připravují. Proto jsou zde formulovány jen zásadní otázky a v příloze přidány inspirující texty, to vše s přesvědčením, že se Směrnicí je nutno pracovat na úrovni diecéze, farnosti i jednotlivého snoubeneckého páru, aby byla pokud možno vůči každému páru dobře naplněna pastorační role církve.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou