Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava Hic sunt (domini) canes

Datum publikace4. 9. 2010, 13.00
TiskTisk

Hic sunt (domini) canes je název výstavy věnované devíti stoletím historie a života kapituly a dominikánského kláštera u sv. Jiljí na Starém Městě pražském. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 6. 9. 2010 denně od 9.00 do 18.00 hodin. Výstavu zahájí pražský arcibiskup Dominik Duka OP mší svatou v neděli 5. 9. 2010 v 18.30 hodin v kostele sv. Jiljí. Liturgii a následující vernisáž pro pozvané hosty bude provázet Schola gregoriana Davida Ebena.

Praha: Řád bratří kazatelů, dominikánů, ve spolupráci se společností Cortuum s. r. o. vstupuje na pražskou kulturní mapu výstavou s názvem: HIC SUNT (DOMINI) CANES – Všem na očích, a přesto skrytí. Zvou Pražany a české návštěvníky, zejména pak rodiny s dětmi, studenty a žáky k opakované návštěvě a slibují seznámení se jak s dějinami kláštera dominikánů u sv. Jiljí na Starém Městě pražském, tak s působením tohoto řádu v Praze a v českých zemích.

Moderně pojatá expozice proto představuje podrobný vývoj tohoto ostrova kapitulních a klášterních staveb od 13. století až po současnost, nedílně spjatý s činností Řádu bratří kazatelů. Hlavním výstavním exponátem je ale klášter sám – historie jeho areálu, již archeologický výzkum protáhl až na přelom 11. a 12. století, a jeho umělecká díla, která patří k tomu nejkvalitnějšímu, co může Praha nabídnout. Naši pozornost si zaslouží také lidé, kteří jsou s klášterem spojeni a zároveň patří k nejvýznamnějším osobnostem českých dějin. Do života kláštera a jeho obyvatel pak můžeme nahlédnout také prostřednictvím cyklu velkoformátových fotografií Jana Diviše s názvem Dominikáni 2010.

'Naší snahou bylo představit toto tradiční, historicky pevně ukotvené místo s jedinečným geniem loci novou, netradiční formou tak, aby byla zachována neopakovatelná atmosféra, ale aby se všichni návštěvníci alespoň na chvíli mohli stát součástí jeho života. Přesto tato výstava není jen pro odborníky nebo znalce, ale nabízí široké zázemí pro kultury milovné návštěvníky, pro rodiny s dětmi a díky doprovodnému programu pro děti ve věku základních škol je také vhodným doplňkem vzdělávacích programů pro oba stupně ZŠ i první ročníky víceletých gymnázií,' říká kurátorka výstavy Sylvie Novotná.

Rozsáhlý barokní konvent skrývá pod zemí a ve svých zdech přinejmenším devět století pražské historie. Na počátku bylo vybudování románského kostela sv. Jiljí, který vznikl zřejmě ještě dříve, než se Staré Město pražské stalo opevněným královským městem. Již v první polovině 13. století existovala u sv. Jiljí kolegiátní kapitula založená po vzoru katedrální kapituly na Pražském hradě. Po roce 1625 přicházejí ke sv. Jiljí dominikáni a postupně zde na místě starších kapitulních a měšťanských budov budují rozsáhlý klášter.

Vrcholné období klášter prožíval v první polovině osmnáctého století. Z té doby také pochází unikátní cyklus nástěnných maleb na klenbě kostela, který vypráví legendu o sv. Dominikovi, o sv. Jiljí či o zásluhách bratří kazatelů. Motiv psa je spojen jednak s legendou o sv. Jiljí, jednak se samotným zakladatelem dominikánského řádu, sv. Dominikem, jehož matce, Janě z Azy, se podle legendy zdál před Dominikovým narozením sen, že jí z lůna vyskočil psík, který pochodní zapálil pro víru celý svět. Psy v rozličných podobách proto najdete na mnoha místech kostela, včetně nástropních maleb klenby, i v prostorách kláštera.

Výstava ale není určena jen pro milovníky historie – její obsah je připraven tak, aby si na své přišli i ti, kteří mají vztah ke Starému Městu, a také děti školou povinné – na základní obsah výstavy totiž navazuje speciální program pro děti, který atraktivní formou komiksových příhod zprostředkovává dětským návštěvníkům vybrané informace z dlouhé historie tohoto místa. V neposlední řadě budou v průběhu konání expozice připraveny také víkendové rodinné programy, kdy si všichni zájemci budou moci vyzkoušet svůj um v tvořivých dílnách. Od začátku října doprovodí obsah expozice cyklus přednášek připravený předními českými odborníky a členy Řádu bratří kazatelů a také sobotní komentované prohlídky, které návštěvníky provedou dalšími, dosud uzavřenými klášterními prostory.

Výstava se koná pod záštitou J. Exc. Mons. Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského a primase českého, Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a starosty Městské části Praha 1 Ing. Filipa Dvořáka.

Mons. Dominik Duka otevře výstavu HIC SUNT CANES mší svatou v neděli 5. září v 18.30 hodin v kostele sv. Jiljí. Liturgii a následující vernisáž pro pozvané hosty provází Schola gregoriana Davida Ebena. 

Více na www.vystava-dominikani.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou