Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení Papežské rady pro mezináboženský dialog

Datum publikace8. 9. 2010, 22.00
TiskTisk

Papežská rada pro mezináboženský dialog dnes (8. 9. 2010) vydala prohlášení k navrhovanému Dni pálení Koránu u příležitosti výročí tragického teroristického útoku z 11. 9. 2001.

Vatikán: Prohlášení Papežské rady pro mezináboženský dialog

Papežská rada pro mezináboženský dialog obdržela s velkými obavami zprávy o zamýšleném 'Dni pálení Koránu' u příležitosti výročí tragického teroristického útoku 11. září 2001, při kterém přišlo o život mnoho nevinných lidí a došlo ke značným materiálním škodám.

Tento politováníhodný akt násilí opravdu nemůže vyvolat reakci tak odporným, urážlivým a závažným gestem proti knize, která je posvátná pro jednu náboženskou komunitu. Každé náboženství, včetně svatých knih, míst k uctívání či symbolů, má právo být respektováno a chráněno. Jde o respekt k důstojnosti člověka, který je příslušníkem tohoto náboženství a k jeho svobodné volbě v náboženských otázkách.

Reflexí, která by měla být nezbytně podpořena při příležitosti vzpomínky na 11. září, by mělo být v první řadě hluboké vyjádření solidarity s těmi, kteří byli tímto hrozným teroristickým útokem zasaženi. K takovým projevům solidarity připojujeme naše modlitby za všechny postižené a jejich milované, kteří přišli o život.

Každý náboženský vůdce a věřící je také povolán obnovit neoblomné odmítnutí všech forem násilí, obzvláště těch spáchaných ve jménu náboženství. Papež Jan Pavel II. prohlásil: 'Příklon k násilí ve jménu náboženské víry je zvráceností nejvlastnějšího učení velkých náboženství' (Projev k novému velvyslanci Pákistánu, 16. prosince 1999). Jeho Svatost papež Benedikt XVI. se vyjádřil podobně: '…násilí, jako odpověď na zločin, nemůže být nikdy ospravedlněno, protože tento druh odpovědi je neslučitelný se svatými principy náboženství…' (Projev Svatého otce Benedikta XVI. k novému velvyslanci Maroka, 6. února 2006).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou