Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava a rapová hymna mládeže k papežské návštěvě Británie

Datum publikace8. 9. 2010, 17.00
TiskTisk

Při příležitosti návštěvy papeže Benedikta XVI. ve Velké Británii byla dnes (8. 9. 2010) veřejnosti zpřístupněna výstava s názvem Rafael – kresby a gobelíny ze Sixtinské kaple a včera (7. 9. 2010) byla vybrána píseň Heart´s Cry (Pláč srdce) britské kapely Ooberfüse za oficiální hymnu mládeže papežské návštěvy.

Londýn (GB): Od dnešního dne (8. září) je v londýnském Victoria and Albert muzeu otevřená výstava s názvem 'Rafael – kresby a gobelíny ze Sixtinské kaple', která byla speciálně koncipována při příležitosti návštěvy papeže Benedikta XVI. ve Velké Británii (16. - 19. září 2010). Mons. Vincent Gerard Nichols, předseda Biskupské konference Anglie a Walesu výstavu označil za 'Metaforu návštěvy Benedikta XVI. ve Velké Británii'.

Čtyři z deseti nástěnných gobelínů, navržených renesančním umělcem Rafaelem (1483 – 1520) pro Sixtinskou kapli ve Vatikánu, budou poprvé vystaveny vedle Rafaelových kreseb, které sloužily jako předloha pro jejich výrobu a od roku 1865 se nacházejí v londýnském Victoria and Albert muzeu. Tapiserie, které jsou uchovávány ve Vatikánu, zobrazují scény ze života apoštolů. Na žádost papeže Lva X. byly na začátku 16. století zhotoveny v Bruselu. Skicy pro jejich výrobu nechal král Karel I. přivést roku 1623 do Anglie, aby podle nich byly utkány kopie původních gobelínů, které jsou dodnes majetkem anglické královské rodiny. Kresby i gobelíny bude možné v Londýně zhlédnout do 17. října 2010.

V oblasti hudby zvolil včera (7. září) organizační výbor příprav  píseň 'Heart´s Cry' (Pláč srdce) britské kapely Ooberfüse za oficiální hymnu mládeže papežské návštěvy, která souzní s mottem návštěvy Benedikta XVI. ve Velké Británii 'Heart speaks unto Heart' (Srdce mluví k srdci). V této rapové písni jsou výroky papeže, např. 'Bůh žije, i když je pro nás někdy těžké pochopit jeho tajemné a neproniknutelné cesty“ nebo slova 'Jdi a pomáhej, tak jako Matka Tereza, těm nejpotřebnějším, kteří umírají bez pomoci' podbarvena hudbou.

Co se týká setkání Svatého otce s britskou královnou Alžbětou, kolují otázky, proč se uskuteční ve Skotsku, a ne v Londýně. Skotský kardinál Keith O´Brien na to dal jasnou odpověď: 'Z praktických důvodů, protože královna Alžběta se v těch dnech bude nacházet ve Skotsku, kde tráví svou dovolenou. Je to stejné, jako kdyby Benedikt XVI. přijal královnu v Castel Gandolfu místo ve Vatikánu. A pak bych chtěl také zdůraznit, že papež nenavštíví pouze Anglii, ale že se jedná o pastorační cestu pro celou Velkou Británii, ke které náleží Skotsko stejně jako Anglie a Wales.'

Nově jmenovaný katolický arcibiskup diecéze Southwark, Peter Smith, se také dnes (8. září) v prostorách londýnské policie sejde s laickým hnutím 'Protestuj proti papeži', které chce osobně požádat, aby respektovalo nadcházející návštěvu papeže Benedikta XVI. ve Velké Británii. Odpůrci papežské návštěvy plánuji v Londýně velkou demonstraci na 18. září, kdy má Svatý otec dorazit do britského hlavního města. Arcibiskup Smith zdůraznil, že nikomu nechce brát jeho právo svobodného vyjadřování. 'Demonstranti by to však měli činit s úctou a respektem k věřícím, kteří chtějí papeže přivítat,' dodal arcibiskup Smith. Kromě plánované demonstrace se v předvečer čtyřdenní papežské návštěvy ve Velké Británii chystá v Londýně tisková konference obětí zneužívání z celého světa.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou