Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proslov Benedikta XVI. k zástupcům Rady Evropy

Datum publikace10. 9. 2010, 15.00
TiskTisk

Ve středu (8. 9. 2010) se Svatý otec v rámci generální audience sešel se zástupci úřadu parlamentárního shromáždění Rady Evropy při příležitosti 60. výročí podpisu Evropské úmluvy o ochraně lidských práv v roce 1950 v Římě.

Vatikán: Proslov Svatého otce

 

Pane prezidente,

drazí členové úřadu parlamentárního shromáždění Rady Evropy,

 

jsem velmi vděčný váženému panu Çavuşoğlu za jeho milá slova, která přednesl jako váš zástupce a rád bych vás všechny zde přivítal. Jsem šťastný, že vás mohu přijmout při příležitosti 60. výročí Evropské úmluvy o ochraně lidský práv, která, jak je dobře známo, zavazuje členské státy Rady Evropy propagovat a chránit nedotknutelnou důstojnost lidské bytosti.

Vím, že parlamentární shromáždění má ve své agendě důležitá témata, která se zabývají především lidmi žijícími v obzvláště složitých situacích nebo vystavených hrubému zneuctění své důstojnosti. Mám na mysli lidi s handikapem, děti, které trpí projevy násilí, imigranty, uprchlíky, ty, kteří nejvíce doplácejí na současnou ekonomickou a finanční krizi, ty, kteří jsou oběťmi extremismu nebo nových podob otroctví jako je obchodování s lidmi, ilegální obchod s drogami a prostituce. Zabýváte se také oběťmi válečných konfliktů a lidmi, kteří žijí v nestálých a velmi křehkých demokraciích. Byl jsem taktéž informován o vašich snahách chránit náboženskou svobodu a bránit násilí a netoleranci vůči věřícím v Evropě a po celém světě.

Pokud budeme mít na paměti kontext dnešní společnosti, ve které se setkávají různí lidé a kultury, je naléhavé zajistit univerzální platnost hodnot a jejich nedotknutelnost, nezcizitelnost a nedělitelnost.

Při různých příležitostech jsem poukazoval na riziko spojené s relativismem v oblasti hodnot, práv a povinností. Pokud budou postrádat objektivní racionální základ, společný pro všechny lidi a budou založeny výlučně na určité kultuře, legislativních nebo soudních rozhodnutích, jak mohou být pevným a trvalým základem pro nadnárodní instituce, jakou je Rada Evropy, a pro vaši práci v této prestižní instituci? Jak může probíhat mezi kulturami plodný dialog bez společných hodnot, práv a stabilních a univerzálních principů stejně chápaných všemi členskými zeměmi Rady Evropy? Tyto hodnoty, práva a povinnosti mají své kořeny v přirozené důstojnosti každého člověka a jsou pochopitelné lidským úsudkem. Křesťanská víra nebrání, ale naopak podporuje a zve k hledání nadpřirozeného základu této důstojnosti.

Především pokud jde o lidský život od početí k přirozené smrti, o manželství – založené na výlučném a nezrušitelném daru sebe sama mezi jedním mužem a jednou ženou – dále o svobodu náboženství a vzdělávání, jsem přesvědčen, že věrné zachovávání těchto principů je nezbytnou podmínkou pro adekvátní odpověď na rozhodující a naléhavé výzvy, které historie předkládá každému z nás.

Drazí přátelé, vím, že si také přejete dosáhnout na ty, kteří trpí. To mě naplňuje radostí a rád bych vás povzbudil, abyste vykonávali svou velmi citlivou a důležitou misi s umírněností, moudrostí a odvahou ve službě společnému dobru v Evropě. Děkuji vám, že jste přišli a ujišťuji vás svými modlitbami. Ať vám Bůh žehná!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou