Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Afričtí biskupové v Evropě upozorňují na situaci v Africe

Datum publikace13. 9. 2010, 17.00
TiskTisk

Před nadcházející vrcholnou schůzkou Organizace spojených národů (OSN) o otázkách rozvojové pomoci v New Yorku ve dnech 20. - 22. 9. 2010 se delegace afrických biskupů vydala do Evropy, kde se sejde s politiky Rakouska, Francie, Itálie, Švýcarska, Německa, Belgie a EU, aby s nimi mluvila o rozvojové pomoci Africe.

Vídeň: V New Yorku se ve dnech 20. - 22. září 2010 uskuteční vrcholná schůzka Organizace spojených národů o otázkách rozvojové pomoci, která by měla zhodnotit současný stav a posun k dosažení tzv. cílů milénia, v rámci nichž si OSN stanovila, že chce do roku 2015 snížit chudobu ve světě o polovinu. Před tímto zasedáním se vydala delegace afrických biskupů do Evropy, aby se v různých evropských zemích setkala s politiky a prodiskutovala s nimi rozvojové projekty v Africe a připomněla jim priority a společnou zodpovědnost za dosažení stanovených cílů. Delegace, která je kromě biskupů složena také z expertů na rozvojovou pomoc, navštíví ve dvou oddělených skupinách  Rakousko, Francii, Itálii, Švýcarsko, Belgii a Německo. Na závěr se obě skupiny setkají v Bruselu s představiteli Evropské unie.

Při setkání v Rakousku delegace pod vedením biskupa Francisca Joaoa Silota jednala s rakouským státním sekretářem Reinholdem Lopatkou a požadovala intenzivnější nasazení Rakouska a EU v boji proti celosvětové chudobě. 'Cíle milénia lze dosáhnout jedině tak, že se země severu a jihu zavážou ke globálnímu partnerství v oblasti rozvojové pomoci,' řekl biskup Silota, který je místopředsedou Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM). Doposud je tempo dosažení cílů milénia velmi pomalé. Expertka SECAMU, Philomena Mawuli-Johnson varovala, že případným vynecháním podstatných kroků rozvojové pomoci dojde ke zhoršení situace 'ze špatného stavu na ještě horší'. Lidé budou nuceni svádět boje o nedostatkové potraviny a velké migrační vlny se pohnou směrem na sever.  

Při tiskové konferenci ve čtvrtek 9. září ve Vídni požadovala delegace biskupů, aby obyvatelé Afriky více profitovali z nerostných zdrojů tohoto kontinentu. 'Dárci by měli propagovat udržitelné projekty, které jsou založené na principu subsidiarity a posilují podnikatelské schopnosti lidí. Pak by měly být podporovány místní produkty a domácí produkce,' vyjádřili se biskupové, kteří dále požadují prominutí dluhu afrických států a využití 10% rozvojových prostředků v příštích pěti letech  v oblasti zemědělství a na rozvoj území. Ruku v ruce s tím musí jít zlepšení podmínek a reformy obchodu a zemědělství v afrických zemích zahrnující modernizaci, mechanizaci, zavedení nových zemědělských technologií a podporu malých zemědělců. 'Jako biskupové si přejeme zavádění nových přístupů při prosazování cílů milénia, které nejsou časově a místně ohraničené, ale zaměřují se na ucelený rozvoj Afriky,“ řekli dále. Církev v Africe je často jediná instituce, která i těm nejodlehlejším vesnicím zajišťuje služby, které ze strany státu nejsou k dispozici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou