Lupa
Obsah Obsah
Portál

Přípravy na Světový den mládeže v Madridu

Datum publikace15. 9. 2010, 15.00
TiskTisk

Ve dnech 6. - 11. 9. 2010 podnikla delegace Sekce pro mládež České biskupské konference pracovní cestu do Španělska v souvislosti s přípravou Světového dne mládeže v Madridu v roce 2011.

Praha: Příprava na Světový den mládeže (World youth day - WYD) v Madridu vstupuje do posledních intenzivních měsíců. Sekce pro mládež ČBK se již víc jak rok věnuje činnostem připravujícím účast mládeže z České republiky na této významné události v životě světové církve.

Získávání kontaktů v Madridu, komunikace emaily, administrace oficiálního profilu v českém jazyce na facebooku, jednání o prezentaci české kultury v rámci festivalu, který se uskuteční v rámci WYD, hledání dobrovolníků, příprava on-line přihlášky - to je jen malý výčet z mnoha organizačních okamžiků, které se již uskutečnily. Vedle toho běží práce na duchovní přípravě mládeže (setkání s biskupy v diecézích, překlady přípravných katechezí, poselství papeže...), neboť účast na WYD není pouhým zahraničním zájezdem, nýbrž v pravém slova smyslu duchovní poutí za Kristem.

Nyní již nastala chvíle osobních setkání, během nichž se začínají domlouvat konkrétní obrysy této pouti. Důležitým okamžikem v rámci přípravy byla pracovní cesta zástupců Sekce pro mládež ČBK od 6. do 11. září 2010, které se zúčastnili ředitel Sekce pro mládež ČBK P. Vít Zatloukal, Anna Brabcová a překladatelka Alexandra Ščasnovičová.

První zastávkou byla Tarragona. V diecézi Tarragona na východním pobřeží u Středozemního moře prožijí mladí lidé z České republiky Dny v diecézích (DED), které jsou součástí WYD a budou předcházet programu v Madridu (11. - 15. srpna 2011). Podobně jako v Tarragoně se připravují ve všech diecézích Španělska na přijetí mládeže z celého světa, aby mladí lidé poznali lépe kulturu této země.

Katalánské město Tarragona leží asi 100 km jihozápadně od Barcelony na pobřeží při Středozemním moři. Již ve 3. století před naším letopočtem sem přišli Římané a brzy zde zřídili důležité vojenské a politické stanoviště. Tarragona je jedno z prvních míst ve Španělsku, kde hlásal apoštol Pavel evangelium Ježíše Krista. Patronkou tohoto města je také svatá Tekla - učednice svatého Pavla. V římském amfiteátru zemřelo pro Ježíše během pronásledování křesťanů mnoho vyznavačů, mezi nimiž se připomínají především biskup Fruktuosus a jáhni Augurius a Eulogius.

Kromě organizačních jednání s delegátkou pro mládež Marisou Jimenez českou delegaci přijal také tarragonský arcibiskup Jaume Pujol Balcells. Zdůraznil význam hrdinství svého předchůdce na biskupském stolci sv. Fruktuósa a rovněž to, že naše přítomnost bude poutí ke kořenům křesťanství podle hesla WYD. ('V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry' srov. Kol 2,7)

V Madridu proběhlo jednání v centru organizačního týmu Světového dne mládeže s P. Gregoriem Roldánem generálním sekretářem pomocného biskupa v Madridu Mons. Césara A. Franca Martineze, který je generální koordinátor Světového dne mládeže. Důležitým bodem jednání bylo umístění a příprava českého centra, v němž budou probíhat katecheze biskupů a také možnost ubytování naší mládeže v blízkosti tohoto centra, zajištění dobrovolnické služby apod.

Nezanedbatelnou částí jednání bylo také setkání s Evou Jánošíkovou, dobrovolnicí z komunikačního centra, s níž jsme mohli probrat některé aspekty propagace WYD zejména přes sociální sítě.

Kromě praktických organizačních informací delegace navštívila důležitá místa, kde se program WYD bude odehrávat, např. Plaza de la Cibeles (místo bohoslužby na zahájení WYD) nebo letiště Cuatro Vientos, kde proběhne vigilie s papežem a slavnostní nedělní bohoslužba 21. srpna 2011.

'Při návštěvě Velvyslanectví České republiky v Madridu a Českého centra jsme jednali o účasti mladých lidí z ČR na tomto celosvětovém setkání a také o prezentaci české kultury v rámci Festivalu mládeže. Ředitelka Českého centra Věra Zátopková i pracovnice velvyslanectví Zuzana Skalná vyjádřily celkovou podporu a pomoc Sekci pro mládež ČBK při organizaci pro české účastníky,' říká členka české delegace Anna Brabcová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou