Lupa
Obsah Obsah
Portál

Veni Sancte v Teologickém konviktu v Olomouci

Datum publikace15. 9. 2010, 16.30
TiskTisk

Přijď, Duchu svatý… těmito slovy v pátek 10. 9. 2010 prosili o dary Ducha Svatého muži především z Čech a Moravy, kteří na Pánovo volání ke kněžství odpověděli kladně a v pondělí 6. 9. nastoupili do Teologického konviktu v Olomouci. Při slavnostní mši svaté v kapli sv. Jana Sarkandera přímo v konviktu je podpořili i svou modlitbou, účastí a svými slovy i jejich biskupové.

Olomouc: I letos od února až do května přicházely z jednotlivých biskupství přihlášky do kněžského semináře, převážně v květnu se konaly v diecézních městech přijímací pohovory. Ti, kteří byli přijati, obdrželi dopis od ředitele Teologického konviktu v Olomouci P. Alfréda Volného a v pondělí 6. září večer se sjeli do Olomouce, kde začala jejich příprava na kněžství.

Hned v pondělí při úvodní mši svaté si zazpívali velice aktuální a působivý verš ze žalmu 40: 'Hle, přicházím, Pane, splnit Tvou vůli.' A tak to začalo – společná modlitba, sdílení, seznamování se s programem v konviktu, ale i s velikou budovou, aby nováčci našli, co kde je. V programu byla také prohlídka města Olomouc.

V pátek 10. září při slavnostní mši svaté hlavní celebrant a kazatel Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a místopředseda České biskupské konference, při své homilii mimo jiné řekl: 'To, že jste tady, není náhoda! Už jste odpověděli na Pánovo volání a právě to, že jste tady, znamená, že máte povolání ke kněžství! Teď už záleží jenom na vás, jestli vydržíte. Mnohdy to bude těžké, budete se muset mnohých věcí vzdát, ale o to víc budete jeho! Buďte nohama na zemi, ale hlavu mějte upřenou k němu.“ Po mši svaté následoval slavnostní oběd a setkání biskupů se svými svěřenci.

 

Letošní rok je výjimečný z několika hledisek:

1. Poprvé v historii Teologického konviktu od roku 1990 je evidováno více mužů z Čech než z Moravy. Z Čech je jich deset, sedm patří do královéhradecké diecéze; po jednom jde o kandidáty z litoměřické, plzeňské a českobudějovické diecéze. Z Prahy, stejně jako minulý rok, není evidován žádný kandidát. Z Moravy reprezentují ostravsko-opavskou diecézi tři adepti; jeden z nich je z Polska, a tak se zde zároveň učí česky. Pouze po dvou mají zástupce olomoucké a brněnské diecéze.

2. Od roku 1990 je letošní počet, tj. 17 mladých mužů z Čech a Moravy, nejnižší od roku 1990. Pro představu – v minulém roce nastoupilo 27 mužů, tedy o deset více. Tento stav, kolem 30, je stabilní přibližně deset let. Po roce 1990 to byly ročníky o 50-70 mužích. Teologický konvikt se do roku 2002 nacházel v Litoměřicích.

3. Deset ze 17 studentů  teprve absolvovalo maturitu. V minulých letech byla Česká republika tradiční tím, že přicházeli většinou starší muži. Letos je naopak věkový průměr pouhých 22 let.

4. V  konviktu  budou absolvovat  formaci i čtyři řeckokatolíci z Ukrajiny, kteří studují za svoji diecézi Lvov a chtějí zde pokračovat i dalších pět let. Také se učí česky a nejmladšímu z nich ještě není 18 let. Nejsou počítáni do věkového průměru viz bod 3 a do celkového počtu viz bod 2; věkový průměr by tak ještě klesl.

 

K 6. září 2010 tedy přišlo do Teologického konviktu 21 mladých mužů, kteří by se chtěli stát kněžími. Všichni prosí o modlitby, aby na této cestě vytrvali.

 

Foto převzato

 

Jan Lukeš, královéhradecká diecéze

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou