Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštívil seniory a modlil se s věřícími v Hyde Parku

Datum publikace19. 9. 2010, 0.10
TiskTisk

Odpoledne třetího dne (18. 9. 2010) své návštěvy Velké Británie navštívil Svatý otec londýnský domov pro seniory v St. Peter´s Residence a den zakončil modlitbou se zástupem věřících v Hyde Parku za blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana, kterému bude předsedat v neděli 19. 9. 2010 v Coftonském parku v Birminghamu. Fotogalerie

Londýn (GB): Dnes (18. září 2010) v odpoledních hodinách (18:30 SEČ) navštívil Svatý otec domov pro seniory v St. Peter´s Residence v londýnské části Lambeth. O zdejší domov pro seniory se stará kongregace Malých sester chudých, jejichž zakladatelku, sestru Jeanne Jugan, prohlásil papež Benedikt XVI. za svatou loni na podzim (11. října 2009). Nejprve se Svatý otec krátce pomodlil v kapli, a pak se sešel s obyvateli zdejšího domu. Ve svém proslovu vzpomněl na svého předchůdce papeže Jana Pavla II. a poukázal na nutnou úctu k životu bez ohledu na věk a okolnosti: 'Život je jedinečný dar v jakémkoli stádiu od početí po přirozenou smrt a je pouze na Bohu, zda ho dá či vezme. Člověk se může v pozdním věku těšit dobrému zdraví, přesto by křesťané neměli mít strach z podílu na Kristově utrpení, s nímž se setkáváme v nemoci, pokud to Bůh chce. Můj předchůdce papež Jan Pavel II. v posledních letech svého života veřejně trpěl. Všem bylo jasné, že to prožíval ve spojení s utrpením našeho Spasitele. Jeho radost a trpělivost, s nimiž prožíval své poslední dny, byly významným a dojemným příkladem pro nás, kteří musíme nést tíhu přibývajícího věku.' Poté se Benedikt XVI. vřelým podáním ruky osobně pozdravil s velkým množstvím místních starých, nemocných lidí, sester a personálu. Přímý přenos, který zprostředkovaly webové stránky papežské návštěvy ve Spojeném království, ukázal, jak velký zájem má Svatý otec o každého člověka, s kterým se setkává.

Tento další velmi nabitý den své čtyřdenní státní návštěvy ve Spojeném království (16. – 19. září 2010) zakončil Svatý otec modlitebním bděním se zástupy věřících za blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana v londýnském Hyde Parku (od 19:30 hodin SEČ). Velkou část tohoto parku až k místu modlitby projel ve svém papamobilu a zdravil se se zástupy radostných věřících, kteří lemovali celou jeho cestu až k připravenému podiu. Dle údajů medií se v Hyde parku k věčerní modlitbě sešlo přibližně 80 tisíc věřících. Během promluvy uvažoval Benedikt XVI. o některých rysech Newmanova života, které považuje za důležité pro náš život věřících a pro život církve: 'V současné době, kdy intelektuální a mravní relativismus usiluje o oslabení základů naší společnosti, nám Newman připomíná, že jako muži a ženy, stvořeni k Božímu obrazu a podobě, máme poznávat pravdu a nacházet v ní svou konečnou svobodu a naplnění nejhlubších lidských přání.“ Newman také svojí celoživotní prací bojoval „proti rostoucí tendenci považovat náboženství za čistě soukromou a osobní záležitost, za otázku vlastního názoru' a učí nás, že 'nemůže existovat žádné rozlišování mezi tím, v co věříme, a způsobem, jakým prožijeme svůj život'. Dále pak připomněl oblíbenou meditaci kardinála Newmana: 'Bůh mne stvořil, abych mu nabídl určitou specifickou službu. Svěřil mi určitou práci, kterou nesvěřil jiným.' A zvlášť mladým lidem přítomným v hojném počtu v Hyde Parku řekl: 'Jedině Ježíš ví, jakou ´specifickou službu´ pro vás připravil. Buďte otevřeni jeho hlasu, který zní v hloubi vašeho srdce: také nyní jeho srdce mluví k vašemu.' Svůj proslov ukončil pozváním, aby se k němu mladí lidé Velké Británie připojili příští rok v létě v Madridu na Světovém dni mládeže: 'Je to pokaždé výborná příležitost, aby ve vás rostla láska ke Kristu a abyste byli spolu s tisíci dalších mladých lidí povzbuzeni v radostném životě z víry. Doufám, že se tam s mnohými z vás setkám!' Modlitební bdění pokračovalo přímluvami, modlitbami proloženými zpěvem a hudbou a bylo zakončeno tichou adorací před Nejsvětější svátostí.

Vyvrcholením návštěvy Velké Británie bude blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana, kterému bude Svatý otec předsedat v neděli 19. září v Coftonském parku v Birminghamu. Mši svatou s blahořečením a závěrečný ceremoniál z letiště v Birminghamu bude přenášet televize Noe. Webové stránky papežské návštěvy ještě navíc přinesou přímý přenos ze setkání papeže a jeho doprovodu s biskupy Anglie, Walesu a Skotska v Oscottské univerzitě v Birminghamu před závěrečným ceremoniálem a odletem do Říma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou