Prohlášení vlády Jejího Veličenstva a papežské delegace

Včera večer (17. 9. 2010) se v Lancaster House v Londýně uskutečnilo oficiální setkání, které uspořádala vláda Jejího Veličenstva za přítomnosti ministra zahraničních věcí pana Williama Hagua, dalších významných vládních činitelů, britských biskupů a dalších představitelů anglikánské a katolické kultury. Na závěr přijetí, které probíhalo formou pracovní večeře, bylo vydáno společné prohlášení.
Publikováno: 18. 9. 2010 22:15

Společné prohlášení po pracovní večeři vlády Jejího Veličenstva s papežskou delegací

Vláda Jejího Veličenstva uspořádala 17. září 2010 večeři pro delegaci Svatého stolce, která doprovází papeže Benedikta XVI. na jeho oficiální návštěvě Spojeného království a v jejímž čele je státní sekretář kardinál Bertone. Britskou stranu vedl ministr zahraničních věcí William Hague. Dále se účastnili ministři britské vlády a významní představitelé Svatého stolce. Rozhovor se týkal řady oblastí, ve kterých mají Spojené království a Svatý Stolec společné zájmy.

Vláda Jejího Veličenstva a Svatý Stolec sdílí závazek, že je potřeba odstranit chudobu a neuspokojivý rozvoj. Těsně před summitem v New Yorku, na kterém má dojít ke zhodnocení postupu naplňování rozvojových cílů milénia, se obě strany shodly na tom, že se musí udělat více pro potírání zbytečného utrpení způsobeného hladem, nemocemi a negramotností. K prosazení práva na život, potraviny, zdraví a rozvoje pro všechny je zapotřebí silné politické vedení a úcta vůči charakteru místních komunit.

Britská vláda a Svatý stolec sdílejí přesvědčení, že je naléhavě nutná akce, která by reagovala na výzvy klimatických změn. Pokud chceme rychle snížit emise skleníkových plynů, dát do pohybu přechod na globální nízkouhlíkovou ekonomiku, napomáhat chudým a snadno zranitelným zemím, aby se přizpůsobily vlivům klimatických změn, které jsou již neodvratné, je nutná změna na každé úrovni - od vlády po jednotlivce.

Došlo k plodné výměně názorů na řadu sociálních a ekonomických témat s ohledem na významnou roli, kterou v životech jednotlivců hraje víra jako součást struktury pevné, štědré a tolerantní společnosti.

Návštěva papeže Benedikta XVI. nabídla příležitost k rozvinutí hlubší výměny názorů mezi Svatým stolcem a britskou vládou. Dnešní rozhovory poskytly pro obě strany užitečný základ k dalšímu sledování iniciativ a diskusí v oblastech společného zájmu Spojeného království a Svatého stolce.