Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společné prohlášení Svatého otce a arcibiskupa z Canterbury

Datum publikace18. 9. 2010, 20.00
TiskTisk

Včera odpoledne (17. 9. 2010) na závěr oficiální návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. u arcibiskupa z Canterbury, Jeho Milosti Dr. Rowana Williamse, v Lambethském paláci bylo vydáno společné prohlášení.

Společné prohlášení Svatého otce a arcibiskupa z Canterbury

Po padesáti letech od prvního setkání papeže a arcibiskupa z Canterbury v novodobé historii – papeže Jana XXIII. a arcibiskupa Geoffreye Fishera v prosinci 1960 – vykonal papež Benedikt XVI. bratrskou návštěvu u arcibiskupa Rowana Williamse.

V první části svého setkání nejprve oba promluvili k anglikánským a římsko-katolickým biskupům Anglie, Skotska a Walesu ve Velké síni arcibiskupské knihovny, poté se odebrali k soukromému rozhovoru.

V průběhu soukromého rozhovoru spolu hovořili o mnoha tématech společného zájmu anglikánů a římských katolíků. Potvrdili potřebu hlásat evangelní zvěst o spáse v Ježíši Kristu logickým a přesvědčivým způsobem v podmínkách současné hluboké kulturní a sociální transformace a životem ve svatosti a Boží průzračnosti. Shodli se na tom, že je důležité zlepšit ekumenické vztahy a pokračovat v teologickém dialogu s ohledem na nové výzvy k jednotě, vycházející zevnitř křesťanské komunity i mimo ni.

Svatý otec a arcibiskup znovu potvrdili, že je důležité pokračovat v teologickém dialogu o pohledu na církev jako místní i univerzální společenství a o významu tohoto pojetí pro rozšířění etické výchovy.

Dále se společně zamýšleli nad vážnou a složitou situací křesťanů na Blízkém východě a vyzvali všechny křesťany, aby se modlili za své bratry a sestry a podporovali jejich neochabující pokojné svědectví ve Svaté zemi. Ve světle svých nedávných veřejných intervencí také diskutovali o nutnosti podporovat odvážné a velkorysé úsilí v oblasti práva a míru, obzvláště v oblasti potřeb chudých, a vybídli mezinárodní společenství, aby bojovalo proti hladu a nemocem.

Po tomto setkání spolu odjeli do Westminsterského paláce a na večerní modlitbu do Westminsterského opatství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou