Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež k obětem zneužívání a lidem pečujícím o mládež

Datum publikace19. 9. 2010, 20.30
TiskTisk

V sobotu 18. 9. 2010 se Svatý otec sešel na apoštolské nunciatuře v Londýně (ve čtvrti Wimbledon) se skupinou lidí, kteří se stali oběťmi sexuálního zneužívání členy kléru. Poté hovořil se skupinou odborníků a dobrovolníků, kteří se v církevním prostředí věnují ochraně dětí a mládeže.  

Vatikán / Londýn (GB): Tiskové středisko Svatého stolce dnes (19. září 2010) vydalo zprávu o setkání Svatého otce s oběťmi sexuálního zneužívání členy kléru, které se uskutečnilo v sobotu 18. září 2010 na apoštolské nunciatuře v londýnské čtvrti Wimbledon během probíhající státní návštěvy Spojeného království (16. – 19. září 2010).

V tiskové zprávě se uvádí, že Benedikt XVI. 'byl velice pohnut tím, co mu vyprávěli, a vyjádřil hluboký zármutek a zahanbení nad tím, co musely oběti a jejich rodiny vytrpět. Pomodlil se s nimi a ujistil je, že katolická církev bude i nadále zavádět účinná opatření na ochranu mladých lidí. Že dělá vše pro to, aby byla obvinění prověřena, aby byla náležitá spolupráce s veřejnými činiteli a aby byli vydáni spravedlnosti členové kléru i řeholníci, kteří byli z těchto těžkých zločinů obviněni. Tak jako při jiných příležitostech se papež modlil za to, aby všechny oběti zneužívání mohly zakoušet uzdravení a smíření a aby dokázaly překonat vlastní úzkost z minulosti i současnosti a dosáhnout vyrovnanosti a nové naděje do budoucnosti'.

Po tomto setkání hovořil papež se skupinou odborníků a dobrovolníků, kteří se v církevním prostředí věnují ochraně dětí a mládeže a pronesl k nim následující proslov:

'Drazí přátelé,

jsem rád, že mám příležitost pozdravit vás, zástupce mnoha profesionálů i dobrovolníků, kteří jste v církevním prostředí zodpovědní za ochranu dětí. Církev má dlouhou tradici v péči o děti od jejich nejútlejšího věku až po dospělost. Následuje tak láskyplný příklad Krista, jenž žehnal dětem, které k němu přiváděli, a učil své učedníky, že právě jim patří Boží království.

Vaše práce, kterou vykonáváte dle doporučení vypracovaných v první fázi 'Nolanovou zprávou' a následně Cumberlegovou komisí, výrazným způsobem přispěla k prosazování bezpečného prostředí pro mladé lidi. Pomáhá zajistit účinnost preventivních opatření a jejich pečlivé dodržování a také rychlé a spravedlivé řešení jakéhokoli obvinění ze zneužívání. V zájmu mnoha dětí a jejich rodičů, kterým sloužíte, mi dovolte, abych vám poděkoval za vaši dobrou práci, kterou vykonáváte a budete i nadále v této oblasti vykonávat.

Je politováníhodné, že děti trpěly zneužíváním a špatným zacházením některých kněží a zasvěcených osob i přes dlouhou tradici péče o ně v církvi. Všichni jsme si tak více uvědomili potřebu chránit děti a vy tvoříte významnou část rozsáhlé reakce církve na tento problém. Ačkoli není důvod k sebechvále, je dobré vyjádřit uznání, kde je to na místě: je potřeba uznat úsilí církve v této zemi i jinde, obzvláště v posledních deseti letech, o zajištění bezpečí dětí a mladých lidí a  úsilí mít je v úctě během dospívání. Modlím se za to, aby vaše velkorysá služba přispěla k posílení atmosféry důvěry a k obnovení úsilí pro dobro dětí, které jsou tak drahocenným Božím darem.

Kéž Bůh dopřeje zdar vaší práci a kéž na vás sešle své požehnání.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou