Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svátek svatého Matouše

Datum publikace20. 9. 2010, 19.00
TiskTisk

V úterý 21. 9. 2010 slaví církev svátek sv. Matouše, apoštola a evangelisty. Přinášíme informace o tomto světci.

Sv. Matouš žil v 1. století n. l. Narodil se v Kafarnau v Galileji. Původně byl celníkem, stal se Ježíšovým učedníkem. Je příkladem člověka, který učiní rychlé a správné rozhodnutí pro přímé následování Ježíše Krista. Podle tradice je autorem jednoho z evangelií, které nese jeho jméno.

Když ho Ježíš povolal mezi své učedníky, byl v Kafarnau (Mt 9, 9) výběrčím poplatků, pravděpodobně městských, nebo daní a cla ve službách Heroda Antipy. Markovo a Lukášovo evangelium uvádějí při této příležitosti jeho druhé jméno Levi a Marek dodává, že to byl syn Alfeův (Mk 2, 14;, Lk 5, 27). Je také ve všech seznamech apoštolů (Mt 10, 3; Mk 3, 18; Lk 6, 15; Sk 1, 3). Dále se o něm biblické texty nezmiňují.

Po Seslání Ducha Svatého působil nejprve mezi Židy v Palestině a napsal pro ně evangelium aramejsky; jeho dnešní řecký text je pozdějším překladem. Kam odešel hlásat evangelium potom, nelze s jistotou tvrdit. Starokřesťanská tradice se zmiňije o Etiopii, Persii a Pontu u Černého moře.  Přesné údaje o místě, době a způsobu Matoušovy smrti nejsou známy.

V západní i východní církvi je uctíván jako mučedník, který přišel o život v Sýrii nebo v Arábii stětím (popř. probodnutím) na oltáři nebo upálením. V 11. století mu byl v Salernu (v jižní Itálii) postaven kostel. V něm jsou dnes uloženy jeho ostatky, byly tam převezeny v roce 952.

Na jeho osobě vidíme, že Bůh může působit v každém člověku, protože Bůh si zvolí, koho chce. 'Když Ježíš šel (ze svého města), uviděl v celnici sedět člověka, který se jmenoval Matouš. A řekl mu: ´Pojď za mnou!´ On vstal a šel za ním. Když byl Ježíš u stolu v (jeho) domě, přišlo mnoho celníků a hříšníků a zaujali místo u stolu s ním a s jeho učedníky. Když to viděli farizeové, řekli jeho učedníkům: ´Proč váš Mistr jí s celníky a hříšníky? On to zaslechl a řekl: ´Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Jděte a naučte se, co znamená: ´Milosrdenství chci, a ne ob읡. Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky.´' (Mt 9, 9-13).

V evangelním vyprávění je popsána postava celníka Matouše, představitele nenáviděné třídy daňových výběrčí. Ježíš si volí pro svou komunitu učedníků právě tohoto člověka s opovrhovanou profesí. Na samozřejmou námitku farizeů odpoví obecným lidovým příslovým: 'Nepotřebují lékaře zdraví, ale nemocní', a výše uvedeným teologickým zdůvodněním z Písma:' Milosrdenství chci, a ne oběť.'

Svatý Matouš je patronem Salerna a místní diecéze, finančních a bankovních úředníků, účetních, celníků; je vzýván jako přímluvce proti opilství. Jeho atributem je postava člověka nebo anděla.

 

Zdroj: Misál na každý den liturgického roku, Karmelitánské nakladatelství, 2000 (upraveno)

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou