Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Odhalení pamětní desky svatováclavského sloupu

Datum publikace21. 9. 2010, 15.30
TiskTisk

Pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP odhalí 27. 9. 2010 ve 14.00 hodin pamětní desku Svatováclavského sloupu na předpolí Karlova mostu na Starém Městě pražském. Sloup označoval místo, kde se při přenesení těla sv. Václava ze Staré Boleslavi na Pražský hrad stal zázrak.

Praha: Během současné rozsáhlé rekonstrukce Karlova Mostu byly na východním předpolí Karlova mostu odhaleny stopy po třech polohách sloupu. V září roku 2009 se na stavbě Karlova mostu, z důvodu protažení izolace za opěru mostu, prováděl na Staroměstském předpolí archeologický průzkum. Na severní polovině mostu se sejmuly horní vrstvy vozovky. Poměrně v malé hloubce byly odkryty původní základy a podlaha strážního domku, který přiléhal těsně k severozápadní opěře Karlova mostu. Na jižním boku této celnice byly odhaleny zbytky základů novějšího umístění sloupu a ve vozovce také sloupů starších.

Odhalení pamětní desky, které pořádá Městská část Praha 1 spolu s Muzeem Karlova mostu, se zúčastní významné osobnosti kulturního a politického života. Kromě Pražského arcibiskupa Mons. Dominika Duky OP přislíbili účast také předseda vlády Petr Nečas a starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

Již 150 let stojí socha sv. Václava ve výklenku kostela sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí. Socha ani sloup však nejsou původní. Původní dřevěný sloup s obrázkem sv. Václava označoval místo, kde se při přenesení těla sv. Václava ze Staré Boleslavi na Pražský hrad stal zázrak.

V té době břehy Vltavy spojoval ještě dřevěný most a průvod s tělem sv. Václava se zastavil na staroměstské straně u rozvodněné řeky. Vůz, který tělo převážel, nemohl projet. Voda však podle legendy náhle klesla. Truhla s ostatky byla složena z vozu a několik mužů vyzvedlo břemeno na svá bedra a přešli na druhou stranu řeky. Na památku zázračného přenesení postavili zbožní křesťané u mostu dřevěný sloup s obrazem sv. Václava.

Tento původní sloup byl nahrazen, když Karel IV. nechal postavit most kamenný. Stavitelé ctili toto posvátné místo a postavili sloup se sochou světce i na novém mostě. Sloup však časem zchátral a byl roku 1676 snesen a nahrazen novým, který se zachoval a jehož autorem je Jan Jiří Bendl.

Místo, kde stával původní sloup z doby Karlovy, bylo roku 1778 za staroměstského primase Friedenberga označeno ve dlažbě kamennou deskou. Bendlova socha však byla kvůli sílícímu provozu přesunuta, a sice k rohu celnice. Zde sloup vydržel do roku 1847, kdy došlo k úpravě Křižovnického náměstí a postavení sochy Karla IV., a socha sv. Václava byla konečně přemístěna ke kostelu sv. Františka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou