Prohlášení Státního sekretariátu

Tiskové středisko Apoštolského stolce zveřejnilo dnes (21. 9. 2010) prohlášení Státního sekretariátu týkající se vatikánské banky (Istituto per le Opere di Religione).
Publikováno: 21. 9. 2010 20:00

Vatikán: Je známo, že představitelé Svatého stolce víckrát projevili jasnou snahu o úplnou transparentnost v souvislosti s finančními operacemi IOR (Istituto per le Opere di Religione). Ta vyžaduje, aby byly zahájeny všechny finanční procedury zaměřené na prevenci proti terorismu a zhodnocování kapitálu. Proto vedení IOR již dávno navázalo potřebné kontakty a vede jednání jak s Italskou bankou (Banca d’Italia), tak s kompetentními mezinárodními institucemi – Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) a The Financial Action Task Force (FATF - GAFI) – aby mohl být Svatý stolec zařazen na tzv. Bílou listinu (White List).

Apoštolský stolec proto vyjádřil své rozpaky a překvapení z kroku římské prokuratury vzhledem k tomu, že všechny potřebné informace jsou již k dispozici na odpovídajícím úřadu Italské banky a podobné operace běžně probíhají v jiných italských bankovních ústavech.

K uvedené částce je třeba ještě sdělit, že jde o finanční operace zahraničbních bankovních ústavů, jejichž příjemce je IOR.

Apoštolský stolec vyslovuje proto naprostou důvěru předsedovi i generálnímu řediteli IOR.