Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení Státního sekretariátu

Datum publikace21. 9. 2010, 20.00
TiskTisk

Tiskové středisko Apoštolského stolce zveřejnilo dnes (21. 9. 2010) prohlášení Státního sekretariátu týkající se vatikánské banky (Istituto per le Opere di Religione).

Vatikán: Je známo, že představitelé Svatého stolce víckrát projevili jasnou snahu o úplnou transparentnost v souvislosti s finančními operacemi IOR (Istituto per le Opere di Religione). Ta vyžaduje, aby byly zahájeny všechny finanční procedury zaměřené na prevenci proti terorismu a zhodnocování kapitálu. Proto vedení IOR již dávno navázalo potřebné kontakty a vede jednání jak s Italskou bankou (Banca d’Italia), tak s kompetentními mezinárodními institucemi – Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) a The Financial Action Task Force (FATF - GAFI) – aby mohl být Svatý stolec zařazen na tzv. Bílou listinu (White List).

Apoštolský stolec proto vyjádřil své rozpaky a překvapení z kroku římské prokuratury vzhledem k tomu, že všechny potřebné informace jsou již k dispozici na odpovídajícím úřadu Italské banky a podobné operace běžně probíhají v jiných italských bankovních ústavech.

K uvedené částce je třeba ještě sdělit, že jde o finanční operace zahraničbních bankovních ústavů, jejichž příjemce je IOR.

Apoštolský stolec vyslovuje proto naprostou důvěru předsedovi i generálnímu řediteli IOR.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou