Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. vzpomněl na svou návštěvu Spojeného království

Datum publikace22. 9. 2010, 19.15
TiskTisk

Během pravidelné středeční generální audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se Svatý otec v promluvě i v pozdravech k poutníkům vrátil ke své poslední státní a pastorační návštěvě Spojeného království ve dnech 16. – 19. 9. 2010, kterou nazval poutí do srdcí lidí Velké Británie.

Vatikán:  V proslovu v italštině i v následných pozdravech k poutníkům nejrůznějších jazykových skupin mluvil Benedikt XVI. o své historické čtyřdenní apoštolské návštěvě Velké Británie (16. – 19. září 2010), která se nesla v duchu motta bl. kardinála Newmana 'od srdce k srdci'. Řekl, že byl rád, že mohl navštívit jeho vlast, tak bohatou na kulturu a utvářenou křesťanskou tradicí, a mluvit k srdcím britských lidí, kteří během řady různých setkání oslovovali srdce papeže. Jako vrchol své cesty Svatý otec opět označil blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana, velkého Angličana, jehož život a texty obdivovalo a nadále obdivuje bezpočet lidí po celém světě. 'Kéž je pro nás blahoslavený kardinál Newman příkladem,' vyjádřil své přání papež. Svatý otec zaslal srdečný pozdrav všem, se kterými se ve Spojeném království setkal a kteří se přičinili o zdárný průběh této návštěvy, již označil za důležitou fázi dlouholetých vztahů mezi Svatým stolcem a Spojeným královstvím. Poté shrnul nejdůležitější momenty své státní a pastorační návštěvy.

Ve čtvrtek (16. září) přivítala Benedikta XVI. v historickém skotském hlavním městě Edinburghu britská královna Alžběta II., se kterou hovořil o roli křesťanských hodnot pro moderní společnost a o úloze Velké Británie v mezinárodních otázkách. Odpoledne slavil s věřícími na svátek sv. Niniána, prvního skotského věrozvěsta, mši svatou v Bellahoustonském parku v Glasgow, kde před 28 lety během své pastorační návštěvy Spojeného království sloužil mši svatou i jeho předchůdce papež Jan Pavel II. Svatý otec zopakoval slova ze své promluvy, kdy zdůraznil význam evangelizace kultury v dnešní době, kdy hrozí 'diktatura relativismu', který ohrožuje současný svět, tím že 'se snaží vytěsnit náboženské vyznání z veřejné sféry, privatizovat nebo dokonce jej uvádět jako ohrožení rovnosti a svobody'.

Pátek a sobotu (17. – 18. září 2010) strávil Benedikt XVI. v Londýně, kde se nejprve sešel se studenty, žáky a učiteli katolických škol, kterým připomněl, jak záslužnou práci dělají, když se podílejí na výchově nové generace a zdůraznil význam víry pro zralou a komplexní formaci osobnosti člověka. Mladým lidem znovu řekl: '…žádám od vás, abyste se nespokojovali s druhotnými volbami. (…), abyste nesledovali omezený cíl a přitom odhlíželi od všech ostatních. (…) pravé štěstí je třeba hledat v Bohu.' Následovalo setkání se zástupci různých náboženství na britských ostrovech, s nimiž papež diskutoval o hledání posvátného společného jmenovatele pro všechny, a velmi bratská a srdečná schůzka s anglikánským arcibiskupem z Canterbury, Rowanem Williamsem. Svatý otec se cítil velice poctěn, že mohl v historických prostorách Westminster Hall promluvit k oběma komorám britského parlamentu o důležitosti dialogu víry a rozumu a významu náboženství jako etického základu pro různé oblasti sociálního života společnosti.  Politikům dále řekl: '… náboženství není problém, který mají řešit zákonodárci, ale faktor, který významně přispívá k veřejné diskusi.'  Druhý den byl zakončen ekumenickou večerní modlitbou ve Westminsterském opatství u hrobu sv. Eduarda Vyznavače se zástupci různých křesťanských církví Británie, s kterými se papež modlil za jednotu křesťanů.

Sobotní program (18. září) zahájil Benedikt XVI. setkáním s britským premiérem Davidem Cameronem, vicepremiérem Nickem Cleggem a představitelkyní opozice Harriet Harman. Následovalo slavení mše svaté ve Westminsterské katedrále za doprovodu nejlepší tradiční britské liturgické hudby a po jejím skončení papež pozdravil několik tisíc mladých lidí shromážděných před katedrálou. Odpoledne proběhlo na apoštolské nunciatuře v Londýně důležité setkání a modlitba s oběťmi sexuálního zneužívání členy kléru a s odborníky a dobrovolníky, kterým Benedikt XVI. poděkoval za to, že se v církevním prostředí starají o mládež. Poté navštívil Svatý otec Domov pro seniory, o které se stará řád Malých sester chudých. Ve večerních hodinách se zúčastnil krásné modlitební vigilie s hlubokými momenty ticha za blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana. To proběhlo následující den (19. září) za přítomnosti několika desítek tisíc věřící v Birminghamu, v místě působiště tohoto významného britského kněze a teologa. Na závěr své cesty se papež sešel s biskupy Anglie, Walesu a Skotska a řekl, že chtěl zejména povzbudit katolické společenství Velké Británie, ale promluvit také k srdci všech obyvatel těchto ostrovů. Na letišti se jménem britského lidu se Svatým otcem rozloučil premiér David Cameron, který řekl: 'Mluvil jste k šesti milionům katolíků, ale slyšel vás národ, který má více než 60 milionů obyvatel.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou