Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Povolání ke svatosti a mládež

Datum publikace22. 9. 2010, 20.45
TiskTisk

Ve středu 22. 9. 2010 proběhl na našem webu on-line rozhovor s P. ThLic. Janem Balíkem a Ludmilou Luxovou z Gen (Nové generace) v Hnutí fokoláre o povolání ke svatosti mezi mladými lidmi. Hosté odpovídali na dotazy položené předem i na otázky v průběhu rozhovoru.

Praha: Při přípravě tohoto on-line rozhovoru jsme ještě netušili, že bude papež Benedikt XVI. vyzývat mladé lidi k úsilí o svatost během své poslední papežské cestě ve Velké Británii (16. – 19. září 2010). Úcta ke svatým je v církvi živá od počátku, a kupodivu je v historii církve velké množství mladých svatých. Většina z nich jsou mučedníci, ale i vyznavači, kteří nepodstoupili mučednictví.

Příkladem takového mladého člověka je i Chiara Luce Badano (1971-1990) z Itálie, která ve věku 19. let podlehla agresivní rakovině kostí. Své dvouleté utrpení odevzdala Ježíši Kristu, a proto je vyzdvižena jako vzor pro všechny trpící. Vzhledem ke svému věku může Chiara Luce Badano oslovit mladé lidi, kteří trpí, ale vůbec každého, kdo se potýká s nemocí nebo s jakýmkoliv utrpením. V sobotu 25. září 2010 bude Chiara Luce Badano v Římě prohlášena za blahoslavenou. Na tuto slavnost se chystají mladí lidé z celého světa – z Keni, Jordánska, USA, Mexika, Austrálie, Německa nebo České republiky. Z Čech a Moravy do Říma zítra (23. září 2010) odjíždí přibližně 50 lidí.

Tv Noe připravila z této mimořádné události na sobotu 25. září dva přímé přenosy: v 16.00 hodin to bude blahořečení Chiary Luce Badano z poutního místa Panny Marie Božské lásky v  Římě a ve 21.00 hodin slavnostní večer mladých lidí, také z Říma, z auly Pavla VI. Ve 20.15 hodin promluví o nové blahoslavené na Tv Noe host on-line rozhovoru P. ThLic. Jan Balík a Anežka Bartoníková.

V úvodu rozhovoru  jeho hosté poděkovali za pozvání a během více než hodinového rozhovoru zodpověděli P. Jan Balík a Lída Luxová 15 otázek. Dotazy se soustředily na život Chiary Luce před nemocí a na to, jaký zázrak byl spojen s jejím kanonizačním procesem, který je podmínkou prohlášení za blahoslavenou. Dále se tázající ptali  na to, co znamená, že byla členkou Gen Hnutí fokoláre a jak se v hnutí angažovala. Otázky se týkaly i dalších mladých svatých – např. těch, kteří nebyli formování jedním konkrétním hnutím, nebo těch, kteří žijí nebo žili kolem nás. Během on-line rozhovoru se mluvilo také o svatosti obecně – o jejích lidských a duchovních parametrech v katolické církvi nebo jaký by měl být svatý člověk dneška? Celý on-line rozhovor najdete zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou