Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství papeže II. světovému kongresu pastorace poutníků

Datum publikace27. 9. 2010, 18.50
TiskTisk

Ve dnech 27. - 30. 9. 2010 se ve španělském Santiagu de Compostela koná II. světový kongres pastorace poutníků a poutních míst. Pořádá ho Papežská rada pro pastoraci migrantů a uprchlíků. Papež zaslal poselství k jeho zahájení.

Vatikán: Při příležitosti zahájení II. světového kongresu pastorace poutníků a poutních míst, který ve dnech 27. - 30. září 2010 pořádá Papežská rada pro pastoraci migrantů a uprchlíků ve španělském Santiagu de Compostella, zaslal papež Benedikt XVI. poselství  Mons. Antoniovi Maria Veglióvi, předsedovi uvedené papežské rady, a Mons. Juliánovi Barriovi, arcibiskupovi ze Santiaga de Compostela. Kongres se koná podruhé po 18 letech. První kongres se konal v roce 1992 v Římě.

Téma kongresu'Vešel tedy dovnitř, aby zůstal s nimi' (Lk 24,29) – je vybráno z části evangelia, která pojednává o setkání učedníků s Ježíšem cestou do Emauz. Svatý otec v poselství vyjadřuje povzbuzení a podporu pastorační práci, tak podstatné pro život církve. 'V tomto historickém okamžiku jsme možná ještě více povolaní k evangelizaci našeho světa,' píše papež. 'Poutníci musí mít příležitost objevit ve svatyních Pána,' uvádí a pokračuje: 'Proto je třeba, aby návštěvníci nezapomněli, že svatyně jsou posvátná místa, a chovali se v nich zbožně, s úctou a důstojně. Pak slovo Krista, Syna živého Boha, bude moci znít jasně a událost jeho smrti a vzkříšení – základu naší víry – bude hlásána ve své plnosti.“ Podle papeže je zapotřebí také s velkou péčí přistupovat k přijímání poutníků. Poutní místa jim mají usnadnit přístup ke svátosti smíření a umožnit jim důstojnou účast na slavení eucharistie, která má být vždy středem a vrcholem veškerého pastoračního úsilí. Tak se jasně ukáže, že eucharistie je bezpochyby pokrmem poutníka, svátostí Boha, který nás na cestě neopouští, ale stojí nám po boku a ukazuje nám směr.

Dále se v poselství píše: 'Jako ´Boží spolupracovníky´ (srov. 1 Kor 3,9) vás všechny vyzývám, abyste se věnovali tomuto krásnému poslání a povzbuzovali poutníky svou pastorační péčí k poznávání a napodobování Krista, který nadále kráčí s námi, svým slovem osvětluje náš život a dává nám v eucharistii chléb života. Tak bude putování na poutní místo pro ty, kteří ho navštěvují, vhodnou příležitostí k upevnění jejich přání sdílet s ostatními úžasnou zkušenost vědomí, že nás Bůh miluje a že jsme vysláni do světa, abychom o této lásce svědčili.'

Papež v poselství zmiňuje i svou blížící se pouť do Santiaga de Compostela (6. listopadu 2010) 'k hrobu sv. Jakuba, přítele Pána'. Poselství končí ujištěním, že plody kongresu svěřuje, na přímluvu Panny Marie a apoštola sv. Jakuba, v modlitbě Ježíši, který je 'Cesta, Pravda a Život' (Jan 14,6).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou