Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše

Datum publikace29. 9. 2010, 16.30
TiskTisk

V pátek 1. 10. 2010 slaví církev památku sv. Terezie z Lisieux, jedné z nejvýraznějších ženských postav křesťanské tradice a patronky katolických misií. Přinášíme text P. Petra Šleicha OCD o této ženě, jejíž jméno nosila mezi jinými i bl. Matka Tereza z Kalkaty.

Sv. Terezie od Dítěte Ježíše, francouzská dívka z města Lisieux v severní Francii, stihla prožít svůj mimořádný život velmi rychle. Narozena roku 1873 v milující rodině jako jedna z pěti sester, vymohla si již v 15 letech svolení ke vstupu do kláštera mnišek, kde žily dvě její rodné sestry.

V klášteře bosých karmelitek dorostla během několika let nejen ve velkou postavu karmelitánského řádu, ale především v člověka plného lásky. Její řeholní jméno bylo Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře. Zaznívá v něm inspirace zobrazeními Krista v různých momentech jeho života.

Pro nás, Čechy, je zajímavé, že Terezie je už svým jménem příbuzná s Pražským Jezulátkem. Malá Terezka znala tuto královskou podobu Dítěte Ježíše od prvních roků svého života a v klášteře před ním trávila několik hodin denně na modlitbách.

Tereziina smrt roku 1897 a následné vydání jejích autobiografických poznámek, které sepsala pro své sestry, odstartovala mimořádnou vlnu zájmu o ni. Pod názvem L'histoire d'une âme – v českém překladu Dějiny duše – se tato skromná kniha stala bestselerem a jedním z nejpřekládanějších duchovních textů.

Terezie je spolu se sv. Františkem Xaverským hlavní patronkou katolických misií. Roku 1997 ji papež Jan Pavel II. prohlásil za učitelku církve. V dějinách katolické církve se dostalo této pocty jen třem ženám – ještě sv. Terezii od Ježíše (z Avily) a sv. Kateřině Sienské. I mezi muži vlastní tento titul jen třicet svatých – velcí církevní otcové a teologové.

Sv. Terezie je také nejčastěji citovanou ženou v Katechismu katolické církve. Když církev začíná mluvit o modlitbě, cituje sv. Terezii: 'Pro mne je modlitba vzlet srdce, je to prostý pohled k nebi, je to zvolání vděčnosti a lásky ve zkoušce i v radosti.'

 

P. Petr Šleich OCD, převor kláštera
Pražského Jezulátka,Praha 1

Foto převzato

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou