Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rodina a demografická výzva v Evropě

Datum publikace2. 10. 2010, 20.00
TiskTisk

Deník L’Osservatore Romano dnes (2. 10. 2010) v článku Rodina a demografická výzva v Evropě shrnuje vystoupení sekretáře papežské rady pro rodinu Mons. Carlose Simóna Vázqueze na plenárním zasedání předsedů evropských biskupských konferencí, které se ve dnech 30. 9. – 3. 10. 2010 koná v chorvatském Záhřebu.

Nad Evropou vane ledový zimní demografický vítr: bezprecedentní nárůst starší generace, který dosáhne čtvrtiny celkové populace, není způsoben jen zlepšením životních podmínek, ale především velkým poklesem porodnosti. Starý kontinent zkrátka stále víc stárne a hrozí, že nebude stačit ani generační výměna zajištěná dnes migračními proudy. Proto církev vybízí vlády, aby investovaly do rodin a sociálního a lidského kapitálu, který zajišťují.  To je ve zkratce obsah příspěvku, který v pátek 1. října přednesl sekretář Papežské rady pro rodinu Mons. Carlos Simón Vázquez v Záhřebu, kde probíhá plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

Španělský prelát poskytl především teologicko-pastorační pohled na projednávané téma o vztahu mezi demografií a rodinou. Vychází však ze statistických údajů a nesporných čísel. 'Index plodnosti je téměř všude nižší než 2.0 na ženu v produktivním věku. V zemích, kde přetrvává velká migrace, jsou údaje méně zneklidňující, i když nutí země, jichž se to týká (Belgie, Německo, Lucembursko, Skotsko, Španělsko), stát se multikulturními. Naopak tam, kde migrace není, jako ve východních zemích, je stárnutí rychlejší,' uvedl.

Nejvíce ohroženou zemí je Slovinsko s indexem plodnosti 1.2 a více než 40% obyvatel starších 65 let. Nejméně ohrožené jsou naopak Irsko, kde má jen 22% více než 65 let. Nejvyšší index plodnosti je na Islandu (2.2) a nejnižší na Slovensku (1.22). Ohledně porodnosti španělský prelát zdůraznil, že kromě Francie, Švédska a Islandu je průměrná hodnota 1.52. Roste počet bezdětných rodin (41%) a počet dětí narozených mimo manželství (v některých severních a východních národech již převyšuje 50%). Ačkoli se mateřství a otcovství z kulturního hlediska těší velké úctě, mladá generace je považuje za 'životní volbu' a 'ne jedinou cestu realizace muže a ženy'. Kromě toho ne vždy fiskální a legislativní politika reálně podporuje rodiny.

Mons. Simón Vázquez tedy zdůraznil, nakolik byly osoba, manželství, rodina a život zasaženy kulturním vývojem, který řadou politických tlaků redukuje sexualitu na touhu, početí na užitečnost a rodinu na soukromí. Pro jsou naléhavé nejen technické změny – ochrana práce, slevy na daních, ekonomická podpora mateřství, zrovnoprávnění práce doma a mimo domov – ale je třeba brát v úvahu i výchovnou a kulturní perspektivu. 'Demografické výzvy vyžadují,' dodal, 'neodkladnou duchovní proměnu.' Protože 'nejde jen o problém biologického zdraví nebo ekonomické rovnováhy, ale především o problém duchovní'. To je tedy důvod, proč církev nemůže mlčet a je dokonce povolaná k tomu, aby se angažovala na dvou frontách: na té vnější tím, že bude podporovat instituce, aby podnikly konkrétní kroky na ochranu rodiny založené na manželství v křesťanském smyslu a na ochranu života; na vnitřní pomocí pastorace, která si uvědomuje bohatost učení ověřeného časem. A konečně otázky týkající se rodiny nemohou být uzavřeny do soukromé sféry, jak by tomu chtěla převažující mentalita. Když se církev podle sekretáře vatikánského úřadu 'vyjadřuje k otázkám týkajícím se obecně populace a zvlášť lidského života, nehovoří jen o problémech manželské morálky, ale také o sociální morálce'.

Nakonec prelát oznámil konkrétní iniciativy, na kterých se podílí Papežská rada pro rodinu ve spolupráci s biskupstvími: projekt 'rodina jako předmět evangelizace', který uvádí ty nejzdařilejší pastorační zkušenosti, příručka pro přípravu párů na manželství a výzkum, který vědecky prokáže roli rodiny a života v rozvoji společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou