Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Desatero rad svatého Františka

Datum publikace4. 10. 2010, 10.10
TiskTisk

Církev slaví 4. 10. památku bratra sv. Františka z Assisi. Co by nám všem asi řekl v  naší době? Přinášíme zamyšlení prof. Lubomíra Mlčocha OFS.

Desatero rad svatého Františka z Assisi nám, věky vzdáleným
bratřím a sestrám

František je výjimečnou postavou v galerii světců – v jeho stopách následování Ježíše Krista se vydalo za těch osm století od prvního společenství jeho bratří bezpočet následovníků a následovnic, ze všech společenských stavů a na všech kontinentech. Tento drobný človíček vzhledu žebravého tuláka ve své době  podepřel sesouvající se chrám církve.

Přiměl i dcery a syny z nejbohatších a nejmocnějších rodů, aby opovrhli bohatstvím a dali přednost víc než skromnému způsobu života v pokoře a poslušnosti. Z nich byla postavením nejvýše česká princezna Anežka z Přemyslova rodu, jejíž osmisté výročí narození si budeme připomínat příští rok.

I další ratolesti na Kristově vinném kmeni, které vyrašily v nedávné době – jako např. Hnutí fokoláre  – se vědomě hlásí k Františkovu odkazu. Iniciativy zakladatelky sestry Kláry Lubichové, původně mladé dívky v 3. řádu sv. Františka, jako 'ekonomie společenství' či 'hnutí jednoty' v politice staví na Františkově univerzálním bratrství, jehož nedostatkem trpí naše doba.

V tomto duchu života z víry působil už i náš prvorepublikový politik a národohospodář s pověstí svatosti Dr. František Nosek, od jehož smrti letos uplynulo 75 let. Ohlasy těchto myšlenek nacházíme i v poslední sociální encyklice Svatého otce Benedikta XVI. 'Láska v pravdě'. Ale i mnohá hnutí mimo církev nacházejí stále mocnou inspiraci v životě a odkazu prostého bratra z Assisi, který je ctěn jako patron a ochránce životního prostředí.

 

Zamysleme se nad jeho poselstvím v podobě jakéhosi stylizovaného dopisu nám všem:

Bratři a sestry, tam na sladké Matičce zemi, mnou kdysi tak milované,

láska k vám všem a starost o vaši věčnou spásu mne vedou k opovážlivé odvaze, abych vám já, nevzdělaný, dával rady, a to přesto, že nás dělí nejen osm století, ale také propast mezi námi, blízkými u Boha, a vámi, smrtelníky. Činím tak s velkou pokorou a vědomím i mých někdejších hříchů a zbloudění mé mladosti. Proto mne laskavě vyslechněte, a pro lásku Boží, neodmítejte:

1. Rozpomeňte se, že přece nemůžete sloužit bůžku mamonu i Bohu Hospodinu!

2. Vězte, že i kvůli vám, Ježíš – Syn Boží, podstoupil muka kříže – přece ho neodmítnete!

3. Všechny krásy světa a stvoření máte od Pána darem – přece je nezničíte!

4. Vašemu vědění nechť vládne moudrost bázně před Hospodinem, jinak se zahubíte!

5. Peníze budou a vy nebudete! Pravé štěstí je ve svobodě od peněz, v prostotě.

6. Vládcové lidu, pamatujte na Krista Krále a vládněte mocí lásky!

7. Bratři politici, služte bližním a společnému dobru, budete jednou skládat účty!

8. Bratři loupežníci, okrádáte bližní, mordujete – ale i k vám přijde sestřička smrt!

9. Bratři teologové, neuduste studiem ducha modlitby – jen láskou vedete k Bohu!

10. Bratři a sestry, chvalte a slavte svého a našeho Pána a služte mu, oddáni v pokoře!

 

S pozdravením pokoje a dobra,

váš všechny milující bratr František z Assisi, dva tisíce let od nalezení dvanáctiletého chlapce Ježíše jeho rodiči v chrámu u Otce

 

prof. Lubomír Mlčoch OFS

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou