Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rodina – budoucnost Evropy

Datum publikace5. 10. 2010, 16.45
TiskTisk

Předsedové evropských biskupských konferencí se setkali v Arcibiskupském pastoračním středisku v Záhřebu (Chorvatsko) ve dnech 30. 9.- 3. 10. 2010. Během výročního zasedání přijali řadu usnesení. Českou biskupskou konferenci (ČBK) zastupoval její předseda arcibiskup Dominik Duka OP.

Záhřeb (HR): Plenární zasedání diskutovalo o tématu Demografie a rodina v Evropě. Z výsledků průzkumu, do kterého byly zapojeny evropské biskupské konference a vyhodnotili ho tři odborníci (Lola Velarde, předsedkyně sítě Evropských institucí pro rodinnou politiku, Mons. Carlos Simón Vázquez z Papežské rady pro rodinu a litevský lékař Virgilijus Rudzinskas), mohli biskupové potvrdit nebezpečí demografie trvalého poklesu především v sociální a kulturní oblasti. V aktuální situaci je vzor křesťanské rodiny, která přijímá Ježíšovu přítomnost a žije podle pravdy o rodině, vhodným návrhem, který by měli všichni podpořit. Po bohaté diskusi předsedové schválili deklaraci, uvedenou v příloze článku.

Plenární zasedání jednohlasně přijalo žádost Mons. Fouada Twala, jeruzalémského patriarchy latinského obřadu, aby se mohl účastnit plenárních zasedání CCEE jako ordinář katolíků latinského obřadu na Kypru. Od nynějška se bude jeruzalémský patriarcha účastnit plenárních zasedání CCEE stejně jako předseda Kazašské biskupské konference na úrovni stálého zastoupení.

Plenární zasedání dále jednohlasně schválilo vytvoření evropského informačního portálu evropských biskupských konferencí. Zároveň schválilo vytvoření evropského intranetu s cílem zlepšit spolupráci mezi různými biskupskými konferencemi v Evropě. Generální sekretáři biskupských konferencí mají ověřit podmínky realizace obou projektů.

Plenární zasedání pověřilo předsedu CCEE kardinála Pétera Erdö, aby vyřídil synodním otcům, kteří se v Římě setkají na mimořádné synodě pro Blízký východ (10. - 24. října 2010), blízkost a společenství biskupů v Evropě.

Příští plenární zasedání se uskuteční ve dnech 29. září - 2. října 2011 v albánské Tiraně na pozvání Mons. Rroka Mirdita, arcibiskupa metropolitu z Tirany a Durazza a předsedy Albánské biskupské konference.

Během zasedání přijal biskupy chorvatský prezident Ivo Josipović. Předseda CCEE kardinál Erdö ve svém pozdravu připomněl význam Chorvatska pro dějiny Evropy jako země, která byla po dlouhá staletí křižovatkou lidí, a vyslovil přání, 'aby bylo uznáno veškeré úsilí a mohli co nejdříve vstoupit do Evropské unie'. Premiérka Jadranka Kosor se zúčastnila zahájení zasedání a projevila zájem o téma. Ujistila biskupy, že chorvatská vláda chce spolupracovat s místní církví na podpoře rodiny.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou