Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proběhl 4. celostátní misijní kongres dětí

Datum publikace6. 10. 2010, 17.00
TiskTisk

V sobotu 2. 10. 2010 se sešlo v Plzni přes pět set účastníků na 4. celostátním misijním kongrese dětí. Slavilo se tak deset let od znovuobnovení misijního díla dětí v České republice.

Plzeň: Bohatý program, do jehož přípravy se zapojilo kolem 200 dobrovolníků, probíhal od 9.00 do 17.30 hodin. Na návštěvníky Kongresu čekalo dobrodružné poznávání světadílů – misijní olympiáda, mše svatá, soutěže i tvůrčí dílny, dále Misijní jarmark, výstavy z dalekých krajů, Misijní koláč. Připraveno bylo setkání se zajímavými hosty, pestrá nabídka materiálů, misijní novinky, psaní dopisu Svatému otci, projekty pro chudé děti a další.

Pořadatelé připravili celkem 60 různých misijních aktivit. V programu si přišli na své děti i dospělí. Začínalo se v katedrále sv. Bartoloměje. Na Misijním kongrese dětí zazněla také autentická hudbaEstonska od skupiny Triskele a na své si přišli i milovníci africké hudby, protože pozvání přijala také skupina Hakuna Matata, jejíž kořeny sahají do Keni.

Celého programu se účastnil plzeňský biskup Mons. František Radkovský, který nejprve jako hlavní celebrant vedl úvodní bohoslužbu. Na závěr rozeslal přítomné jako misionáře do celého světa, rozeslání doprovodil zpěvem a hrou na kytaru. Apoštolský nuncius Mons. Diego Causero, který se nemohl osobně kongresu zúčastnit, poslal přítomným své poselství, ve kterém dětem vyřídil osobní pozdravy od papeže Benedikta XVI. Děti mu napsaly dopis ze setkání.

Na kongres přijel národní ředitel Papežských misijních děl (PMD) P. Jiří Šlégr a diecézní ředitelé PMD za plzeňskou, královéhradeckou, litoměřickou a českobudějovickou diecézi.

Misijnímu kongresu dětí předcházela již od ledna letošního roku příprava, do které se zapojily hlavně děti z více než 150 Misijních klubek v České republice. Hlavní myšlenkou přípravy bylo poznávání svatých misionářů.

Radostnou událostí  bylo založení tří nových Misijních klubek, kdy 15 malých misionářů skládalo do rukou plzeňského biskupa svůj misijní slib. Setkání v Plzni mělo biblické motto 'Budete mi svědky až na konec země' (srov. Sk 1, 8). Přestože pro mnohé poutníky byla Plzeň velmi daleko, na akci dorazili zástupci ze všech našich diecézí.

Misijní kongresy dětí, jejichž tradice začala ve Špindlerově Mlýně v roce 2001, se pořádají každé tři roky. Všichni, kteří přijeli, mohli také v rámci již zmíněných tradičních akcí PMD – Misijní koláč a Misijní jarmark – finančně přispět na pomoc chudým a nemocným dětem v zambijské nemocnici. K dispozici byly totiž nejrůznější dárky, výrobky, buchty a koláče, které kolemjdoucí inspirovaly k finančním darům.

Na přípravě Misijního koláče a Misijního jarmarku se podílely děti, maminky a babičky. Výtěžek putuje do nemocnice v Zambii, do oblasti, kde převládá bída, je zde mnoho dětí-sirotků s AIDS a velký výskyt podvýživy. Děti zde obvykle nemají možnost jíst více než jednou denně.

 

Kontakt a více informací:

Papežská misijní díla

543 51 Špindlerův Mlýn 33

tel./fax: 499 433 058, 604 838 882

e-mail: info@misijnidila.cz

číslo účtu: 72540444/2700

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou