Lupa
Obsah Obsah
Portál

Poděkování rodině ve Francii

Datum publikace7. 10. 2010, 18.30
TiskTisk

V neděli 10. 10. 2010 se koná ve Francii již 6. ročník Svátku rodiny, který pořádá národní konfederace Katolických rodinných sdružení, letos ve dvaadvaceti městech.

Paříž (F): Existuje svátek maminek, tatínků, babiček a dědečků. Proč tedy neoslavit všechny najednou a tím i to výsadní pouto, kterým je rodina, schopná spojit je jak ve chvílích šťastných, tak v nepřízni osudu? V tomto duchu se koná šestý ročník Svátku rodin, který ve Francii pořádá národní konfederace Katolických rodinných sdružení (AFC, Associations Familiales Catholiques). Setkání se koná v neděli 10. října 2010 ve dvaadvaceti městech, jako jsou například Štrasburk, Mâcon, Remeš, Brest, Clermont-Ferrand, Grenobl, Antibes, Metz, Bourges, Arras, Bordeaux, Chambéry.

'Přijďte poděkovat své rodině za všechno, co vám dává', je napsáno na plakátku AFC, který zve na tuto událost. Cílem je svědčit o pozitivním poselství a naději, uvědomit si hodnotu dobrovolného a nezištného daru, základu rodiny, všech rodin. Svátek se proto obrací na všechny, bez sociálních, náboženských, geografických či kulturních pout.

Iniciativa Svátek rodin vznikla v roce 2005. Stává se stále významnějším a velmi sledovaným setkáním ve francouzském katolickém panoramatu. K AFC patří 35 tisíc rodin v zemi i v zámoří (v neděli bude svátek slaven i v Saint-Denis na Réunionu a ve Francouzské Polynésii).

Organizace je otevřena všem, kdo chtějí působit ve společnosti ve prospěch rodiny ve světle učení katolické církve. Sdružení AFC oficiálně vzniklo v roce 1995, ale jeho počátky sahají padesát let nazpět, k vytvoření Katolického sdružení hlav rodiny, která v roce 1914 měla 32 oblastních sdružení. Dvojí poslání, které si hnutí předsevzalo již od počátku na prvních valných shromážděních, znamená chránit duchovní, morální a materiální zájmy rodin i prostřednictvím přímých intervencí u veřejných institucí, aby uvedly do života nauku církve. Dále nabízí rodinám duchovní podporu a potřebnou formaci, aby plnily poslání manželů, rodičů a vychovatelů.

Národní konfederaci katolických rodinných sdružení nyní předsedá Antoin Renard, církevním rádcem je Mons. Bernard Mollat du Jourdin z pařížské arcidiecéze.

Organizace Svátku rodin se opírá o inspiraci a možnosti místních sdružení a dobrovolníků, kteří se samostatně rozhodují, jakou formu zvolí. Někde je to posvícení, pochod, společný oběd, velká hra, koncert, vždy s charakteristickým rysem setkání rodiny i rodiny mezi sebou, aby se společně sdílel radostný okamžik společenství.

Slavnost začíná vždy mší svatou, na kterou navazuje další program. V Bordeaux to bude fotbalový turnaj, do kterého budou zapojeni rodiče a děti, v Montrouge se bude promítat film O bozích a lidech (režie: Xavier Beauvois), v Grenoblu promluví předseda Renard na téma 'Je možné změnit svět?'; v Sainf-Denis na Réunionu se budou konat panelové diskuse a debaty o potřebách dospívajících.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou