Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příprava apoštolské vizitace v Irsku

Datum publikace7. 10. 2010, 15.30
TiskTisk

Tiskové středisko Apoštolského stolce dnes (7. 10. 2010) vydalo tiskovou zprávu k setkáním, která v rámci příprav na apoštolskou vizitaci v Irsku probíhala ve dnech 5. - 6. 10. 2010 v Římě.

Vatikán: Včera byla v Římě zakončena přípravná setkání na apoštolskou vizitaci v Irsku, o které bylo rozhodnuto v důsledku skandálu se zneužíváním nezletilých ze strany kléru. V úterý 5. října 2010 se setkali prefekt a sekretář Kongregace pro biskupy a zástupci Apoštolského stolce s apoštolskými vizitátory, které jmenoval Svatý otec pro apoštolskou vizitaci do čtyř irských metropolitních arcidiecézí. Jsou to kardinál Cormac Murphy-O’Connor, emeritní arcibiskup z Westminsteru, kardinál Seán P. O’Mallyey, arcibiskup z Bostonu, Mons. Thomas C. Collins, arcibiskup z Toronta, a Mons. Terrence T. Prendergast, arcibiskup z Ottawy. 'Vědomi si tragického zneužívání nezletilých, které se potvrdilo v Irsku, hovořili účastníci setkání o zvláštních aspektech této důležité vizitace. Ve své  podstatě jde o pastorační vizitaci, která má pomoci místní církvi na její cestě k obnově (Pastýřský list Benedikta XVI. irským katolíkům http://tisk.cirkev.cz/dokumenty/pastyrsky-list-benedikta-xvi-irskym-katolikum/) a má být znamením přání Svatého otce jako Petrova nástupce nabídnout svou pastorační péči o církev v Irsku. Vizitátoři budou věnovat zvláštní pozornost obětem zneužití a jejich rodinám, ale setkají se také s dalšími osobami a vyslechnou je  – například církevní autority, věřící laiky a vůbec všechny, kdo jsou zapojeni do klíčové práce ochrany dětí,' uvádí tisková zpráva.

Včera 6. října 2010 sloužili kardinál Seán B. Brady, arcibiskup z Armaghu, Mons. Diarmuid Martin, arcibiskup z Dublinu, Mons. Dermot Clifford, arcibiskup z Cashel a Emly, a Mons. Michael Neary, arcibiskup z Tuam, mši svatou k Duchu Svatému s vizitátory a představenými z Kongregace pro biskupy a Státního sekretariátu. Následovalo setkání, které probíhalo ve znamení 'bratrské srdečnosti a vzájemné spolupráci'. Byla na něm shrnuta diskuse předchozího dne a účastníci se soustředili na organizační stránku apoštolské vizitace a na arcidiecéze, jichž se týká. 'Všichni účastníci doufají, že toto významné úsilí může být nástrojem k očištění a uzdravení pro církev v Irsku a pomůže k obnovení důvěry a naděje tamních věřících,' píše se ve zprávě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou