Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Centrum teologie a umění on line

Datum publikace11. 10. 2010, 20.45
TiskTisk

Centrum teologie a umění působící při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zahájilo v těchto dnech provoz svých nových internetových stránek www.ctu-uk.cz/.

Praha: Centrum teologie a umění (CTU) při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze je mezioborová platforma pro současné umění, kulturu a náboženství. CTU působí při Katedře teologické etiky a spirituální teologie a založili je teolog Albert-Peter Rethmann a architekt Norbert Schmidt v roce 2007.

Činnost centra se soustřeďuje na pořádání přednášek a debatních setkání zejména se zahraničními hosty. Na pozvání CTU navštívily Prahu osobnosti jako prof. Friedhelm Mennekes SJ z Frankfurtu – mezinárodně uznávaný odborník na vztah současného umění a náboženství, prof. Klemens Richter z Münsteru – přední německý liturgik a teoretik současného liturgického prostoru, Dr. Stefan Kraus – ředitel kolínského arcidiecézního muzea umění Kolumba či Msgr. Jérôme Beau, ředitel centra dialogu církve se současným světem vzdělání a kultury Collège des Bernardins v Paříži a mnozí další.

Z českých osobností byly hosty CTU např. historička umění Pavla Pečinková, literární historik Martin C. Putna nebo David Eben a jeho Schola Gregoriana Pragensis.

CTU iniciuje liturgické a umělecké intervence současného umění v sakrálním prostoru a spolupracuje při jejich realizacích. V kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze se již uskutečnily instalace umělců, jako jsou Adriena Šimotová, Václav Cigler, Eva Brodská či Václav Sokol. Texty spojené s činností CTU jsou publikovány v odborných i populárních časopisech. Díky CTU vyšel soubor statí Romana Guardiniho O podstatě uměleckého díla (Triáda/CTU, Praha 2009) a připravují se i další knihy. 

Současný organizační tým CTU tvoří Klára Jirsová, Hana Knoppová, Marie Rakušanová a Norbert Schmidt. CTU úzce spolupracuje s dominikánskou teologickou revue Salve, Akademickou farností Praha v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu a s nakladatelstvím Triáda.

Více informací najdete zde.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou