Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Seminář o důchodových reformách a sociálním dialogu

Datum publikace12. 10. 2010, 18.30
TiskTisk

Ve dnech 24. - 26. 9. 2010 uspořádalo občanské sdružení Křesťan a práce ČR na Velehradě seminář s mezinárodní účastí k problematice důchodových reforem a situaci seniorů v Evropě.

Velehrad: Téma semináře mělo název Důchodové reformy a jejich následky ve světě práce. Posílení sociálního dialogu – příspěvek k evropské integraci. Dalším pořadatelem bylo Evropské centrum pro zaměstnanecké otázky v Konigswinteru v Německu, české hnutí Křesťan a práce a Křesťanský institut v Ostravě pod záštitou a podporou Evropské komise k problematice penzijních reforem.

Byl to patrně jeden z mála seminářů k této problematice, který se zabýval nejen technickými otázkami důchodů, ale v první řadě s ohledem na sociální spravedlnost a na péči o člověka. Seznámil také se stanovisky papežských encyklik k těmto otázkám. Závěry, které byly přijaty, jsou dosti odlišné od dosud prosazovaných řešení, jsou však v souladu s posledními doporučeními Světové banky.

Snižování veřejných výdajů radikálními rozpočtovými škrty spolu s penzijními a dalšími sociálními reformami v současné době předmětem pozornosti v řadě evropských zemí. Jde o citlivé otázky a na jejich řešení je pochopitelný zájem široké veřejnosti. Účastníci konference varují, že předkládaná opatření často nepřinášejí uspokojivé odpovědi, oživují naopak signály návratu recese. Přijímaná opatření se často vyznačují naprostou nepřiměřeností volených přístupů.

Účastníci se v prohlášení vyjádřili k následujícím tématům:

1. Financování důchodů

 Dynamika pracovních příjmů pro krytí důchodových potřeb je proto základním předpokladem úspěšnosti penzijních reforem. Uvedený předpoklad nemůže naplnit trvající vysoká nezaměstnanost, která naopak vyžaduje od státu další výdaje.

Privatizace veřejných penzí, byť jen částečná, která snižuje úroveň důchodů při současném zvýšení daňového zatížení obyvatelstva a nárůstu veřejného dluhu, je v rozporu s ekonomickými a sociálními cíli důchodových reforem.

Doporučuje se proto, aby nedocházelo k privatizaci veřejného penzijního systému a  v souladu s doporučením Světové banky považují za nezbytné zřídit dva oddělené veřejné pilíře, z nichž jeden bude pilířem výhradně zásluhovým (pojistným) a druhý pilířem výlučně solidárním (sociálním).

První pilíř musí být financován pojistným z pracovního příjmu až do výše výdělkového stropu a důchod z něho vyplácený musí odpovídat zaplacenému pojistnému. Druhý – solidární pilíř – musí být financován ze státního rozpočtu, z obecných daní.

Dopady hospodářské krize a povodní na veřejné finance je třeba řešit též posílením zdanění podle zásady platební schopnosti, a nikoliv tedy oslabováním progrese daně z příjmů formou redukcí slev na dani.

2. Nezodpovědné utrácení veřejných prostředků  

 Nezodpovědné plýtvání veřejnými prostředky je dnes právem kritizováno. Přiměřená úsporná opatření jsou nepochybně potřebná. Úsporná opatření nesprávným směrem jsou naopak nebezpečná. K takovým opatřením patří škrty sledující snižování pracovních příjmů a sociálních dávek občanů, zneužívání možnosti kratších pracovních úvazků k útokům na mzdy a na pracovní jistoty.  

3. Možnosti snižování nezaměstnanosti  

Cestou ke snižování nezaměstnanosti jsou investice do reálné výroby, do zvýšení produktivity, do infrastruktury, a to i při rozpočtových schodcích. Je žádoucí škrtat nesmyslné a drahé investice.

4. Otázky úsporných opatření 

Nepřiměřená opatření  evropských vlád na snížení státního rozpočtu přinesou téměř neodvratně novou krizi a potom roky stagnace. K podobným názorům se kloní i řada dalších ekonomů.

Mezinárodní seminář vydal usnesení, které např. odmítá snahy vytěsňovat křesťanské principy života, v rámci mezigenerační solidarity bere v úvahu pravděpodobnost přírodních katastrof a podporuje úsilí o změnu volebního zákona.

Usnesení a plné znění prohlášení naleznete v příloze.

 

Ludmila Němcová, JUDr. Bedřich Vymětalík, organizátoři semináře

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou