Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. v neděli svatořečí šest blahoslavených

Datum publikace14. 10. 2010, 17.00
TiskTisk

V neděli 17. 10. 2010 v 10.00 hodin bude Svatý otec Benedikt XVI. slavit mši svatou na Svatopetrském náměstí, při které svatořečí šest blahoslavených.

Vatikán: Ve sdělení Úřadu papežských obřadů jsou uvedena jména blahořečených, které papež Benedikt XVI. v neděli 17. října 2010 během mše svaté svatořečí:

Stanisław Kazimierczyk Sołtys (1433 – 1489), polský kněz řádu Ordine dei Canonici Regolari Lateranensi. Jeho mimořádné duchovní schopnosti se projevily při formaci noviců a spolubratří.

André (Alfred) Bessette (1845 – 1937), kanadský řeholník Kongregace sv. Kříže. Jako dvanáctiletý osiřel a emigroval do USA. Pracoval jako zdravotník, kadeřník, zahradník, ale především byl Božím člověkem, ctitelem sv. Josefa. Zemřel ve věku 91 let a den jeho smrti byl pro Kanadu dnem národního smutku.

Cándida María od Ježíše (Juana Josefa) Cipitria y Barriola (1845 – 1912), španělská zakladatelka Kongregace Dcer Ježíšových. Proslavila se svou dobrotou a láskou k chudým. Kongregace, kterou založila, se věnuje dětem a mládeži.

Mary od Kříže (Mary Helen) MacKillop (1842 – 1909), zakladatelka Kongregace sester sv. Josefa od Nejsvětějšího kříže; bude první australskou světicí. Od své matky získala hlubokou víru v Boží prozřetelnost, kterou pak šířila mezi spolusestrami. Papež Benedikt XVI. během své návštěvy v Sydney v roce 2008 při příležitosti Světového dne mládeže hovořil o její vytrvalosti v protivenstvích, o jejím hledání spravedlnosti jménem těch, kteří zakoušejí nespravedlnost, a o jejím praktickém příkladu svatosti, která je inspirací pro všechny Australany.

Giulia Salzano (1846 – 1929), italská řeholnice, zakladatelka Kongregace sester katechetek Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Zasloužila se o probuzení evangelizačních vzdělávacích programů v Neapoli i přes složitou politickou i sociální situaci.

Battista Camilla da Varano (1458 – 1524), řeholnice Řádu sv. Kláry. Vyrůstala jako dcera prince Júlia Cézara z Varana. V devatenácti letech uvažovala o zasvěcení, ale v jejím nitru se odehrával boj, protože ji přitahoval i světský způsob života. Nakonec vstoupila do kláštera sv. Kláry a stala se významnou osobností pro mnohé církevní i světské autority.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou