Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Misijní neděle 2010

Datum publikace18. 10. 2010, 18.00
TiskTisk

Letos připadá Misijní neděle na 24. 10. 2010. Papežská misijní díla (PMD) nabízejí podněty k jejímu prožívání. Jedním z nich je už v sobotu 23. 10. Misijní most modlitby.

Špindlerův Mlýn: Papež Pius XI. vyhlásil každou předposlední říjnovou neděli za Misijní neděli. Křesťan má na základě svého křtu uskutečňovat misijní povolání, a tak šířit radost Božího království všude, kde působí. Prožívání Misijní neděle má věřícím tuto skutečnost připomenout a pomoci jim toto povolání rozvíjet.

Zkušenost ukazuje, že misijní tematika je jedním z nejúčinnějších prostředků pro oživení víry. Jistá přitažlivost neznámých krajů, uvědomění si sounáležitosti k celosvětové církvi a pomoc potřebným dávají radost, která je tak důležitá pro prožívání víry. 

PMD nabízejí proto doporučení, která mohou být příspěvkem každé farnosti k misijnímu úsilí církve, jež přinese plody nejen v dalekých zemích. Doporučení mohou využít i farní společenství. Jde např. o úmysly v modlitbách posvátného růžence, tvořivé aktivity pro děti, přímluvy na liturgiích, adorace apod.

Papež Benedikt XVI. zaslal Poselství ke Světovému dni misií 2010, v němž mj. uvádí: 'Církevní společenství je založeno na setkání se Synem Božím, Ježíšem Kristem, který skrze zvěstování církve dosáhne ke všem lidem a přivede je do společenství s Ním samým, a tím také s Otcem a Duchem Svatým (viz Jan 1, 3). Církev se stává ´společenstvím´ počínaje eucharistií, v níž Kristus, přítomný ve chlebě a víně, skrze svou oběť lásky ustanovil církev jako Jeho tělo, a tím nás sjednotil s Trojjediným Bohem i mezi sebou navzájem (viz 1 Kor 10, 16).'

Svatý otec dále připomíná: 'V Apostolic Exhortation Sacramentum Caritatis jsem napsal: ´Láska, kterou oslavujeme ve svátosti, není něco, co bychom si mohli ponechat jen pro sebe. Ze své vlastní podstaty vyžaduje, aby byla sdílena se všemi.´'

PMD vydala k Misijní neděli multimediální DVD. P. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD, zaslal dopis k Misijní neděli. S odkazem na slova Benedikta XVI. říká: 'Klíčem k misiím je vytváření nebeského společenství. Právě Ježíš nás totiž učí nebeským zásadám lásky. Papež nám připomíná, že svět potřebuje Boží lásku, setkat se s Kristem a uvěřit v něj. Svatý otec nás vyzývá, abychom Ježíše učinili viditelným, aby Vykupitelova tvář zářila v každém koutu země.'

Misijní most modlitby (MMM) se uskuteční v předvečer Misijní neděle, tj. v sobotu 23. října, ve 21.00 hodin. Všichni zájemci se mohou sejít doma či v kostele, zapálit svíčku a pomodlit se růženec nebo jakoukoliv modlitbu za misie, misionáře, chudé a trpící lidi, za šíření radosti evangelia na celém světě. Svíce pro tuto aktivitu mohou být předem požehnány v kostele.

Více  informací, např. o projektech PMD, o aktivitách pro děti, naleznete zde a v příloze.

 

P. Jiří Šlégr

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou