Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diskuse k preimplantační diagnostice v Německu

Datum publikace19. 10. 2010, 19.50
TiskTisk

Při preimplantační diagnostice (PGD) se zjišťuje, zda embrya, která vznikla ve zkumavce, nevykazují genetické poruchy. V případě poškození jsou zničena. Na začátku července 2010 německý Spolkový soudní dvůr svým rozhodnutím stanovil, že PGD neporušuje zákon na ochranu embryí, a tím pádem zůstává beztrestná. Od té doby se objevují požadavky na výslovný zákaz této metody vyšetření.

Bonn/Postupim (DE): Augsburský světící biskup Anton Losinger, člen Německé etické rady a podkomise pro bioetiku Německé biskupské konference vydal 12. října 2010 k probíhající celospolečenské diskusi o preimplantační diagnostice následující prohlášení: 'Selekce mimotělně vytvořených embryí je závažným nedodržením litery i smyslu ústavy stejně jako zákona na ochranu embryí. Zavržení embrya na základě neobvyklých nálezů na chromozomech je prohřeškem nejen proti lidské důstojnosti a základnímu právu na život a tělesnou nedotknutelnost, ale také proti zákazu diskriminace na základě postižení, který je zakotven v ústavě, aby chránil embryo s předpokládaným genetickým poškozením před znevýhodněním stejně tak jako již narozené dítě s postižením. Mezera v zákoně, ke které došlo rozhodnutím Spolkového soudního dvora o preimplantační diagnostice, musí být odstraněna právními kroky jako například zákazem PGD a novelizací zákona na ochranu embryí. Řešení, které by umožňovalo omezené povolení PGD, není možné. Neboť, kde se jedná o právo na život a lidskou důstojnost, nesmí docházet ke kompromisům. V tomto případě je jednoznačně nutné zakázat instrumentalizaci. PGD není slučitelná s křesťanským pohledem na člověka.'

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová se také vyjádřila pro zákaz sporné preimplantační diagnostiky. Během celoněmeckého shromáždění Junge Union (mládežnické organizace Křesťansko-demokratické unie CDU a Křesťanské sociální unie CSU) v Postupimi ve dnech 15. – 17. října 2010 předsedkyně CDU řekla, že z jejího pohledu 'bychom měli PGD zakázat'. Nelze vytvořit hranici mezi těžkou genetickou nemocí a méně závažnou poruchou. Junge Union žádost o zavedení preimplantační diagnostiky odmítla. V rámci Křesťansko-demokratické unie je však striktní zákaz sporný. Křesťansko-demokratický politik Peter Hintze se nedávno v rozhovoru pro časopis Spiegel jasně vyjádřil proti zákazu PGD. Preimplantační diagnostika je podle něj 'pomoc, která má rodičům usnadnit přijetí dítěte. Nátlak na implantaci vážně poškozené oplodněné vaječné buňky je namířený proti ženě a není v souladu s naším ústavním pořádkem'. Oproti tomu Volker Kauder, předseda frakce CDU/CSU v Německém spolkovém sněmu, podporuje zakáz PGD. Julia Klöckner, představitelka CDU v německé spolkové zemi Rheinland-Pfalz, se po výroku Merklové vyjádřila pro to, aby bylo téma PGD zařazeno na program sjezdu strany v polovině listopadu 2010 v Karlsruhe.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou