Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mládež v Rakousku bojuje proti chudobě a vyloučení

Datum publikace22. 10. 2010, 20.00
TiskTisk

Přibližně 5 000 mladých lidí po celém Rakousku se od čtvrtečního odpoledne (21. 10. 2010) během následujících 72 hodin angažuje ve 400 sociálních aktivitách v rámci projektu s názvem 72 hodin bez kompromisu, který se nese v duchu letošního Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Vídeň (A): 'Kdo jiný, když ne my?' Pod tímto mottem začal ve čtvrtek 21. října 2010 po celém Rakousku již 5. ročník největší mládežnické sociální akce s názvem '72 hodin bez kompromisu', kterou jednou za dva roky organizuje Katolická mládež Rakouska ve spolupráci s youngCaritas.at (oddělením mládeže rakouské Charity) a mediálním partnerem ORF Radio Ö3. Přibližně 5000 mladých lidí ve věku 14 až 25 let, mezi kterými jsou jednotlivci, školní třídy nebo skupiny učňů, při různých 400 aktivitách a činnostech 'ukáže, co to znamená, vzít pořádně za věc, a že nasazení v sociální oblasti přináší radost', jak vysvětlila Ingrid Zúñiga Zúñiga, předsedkyně sdružení Katolická mládež Rakouska. Letos se těžiště projektů inspirovalo Evropským rokem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení bude stále důležitější, protože propast mezi bohatými a chudými se nadále rozšiřuje. 'Jako katolická mládež máme pocit, že ve společnosti bude stále víc třídních bojů. V médiích pořád častěji slyšíme, že chudí budou ještě chudší a bohatí budou bohatší. A každý se neustále snaží získat pro sebe to nejlepší a co nejvíce a myslí jen na sebe, a ne na druhé. Udělali jsme zkušenost, že mladí lidé většinou myslí jinak: mladí jsou sociální a solidární. Mnoho z nich při naší iniciativě říká: 'Vždycky jsme se chtěli nějak angažovat, ale nevěděli jsme jak a kde,'' vysvětlila Ingrid Zúñiga Zúñiga.

Jde o to, nasměrovat velký potenciál na společnou cestu. Účastníci tohoto projektu sami pocházejí z různých vrstev společnosti. V malých skupinách např. organizují snídaně pro bezdomovce, sbírají potraviny pro sociální trh nebo natáčejí film o chudobě. Dopředu však nevědí, jaký obecně prospěšný úkol dostanou. Po zahájení akce jde tedy o to, vyhrnout si rukávy, improvizovat a být kreativní do poslední minuty tohoto třídenního projektu. Paleta aktivit, do kterých se mladí Rakušané zapojují, je široká – počínaje vybudováním hřiště v utečeneckém táboře, přes návštěvy v domovech důchodců, vytipování a odstranění překážek pro vozíčkáře v obcích, až po opravu židovského hřbitova. Společným jmenovatelem všech projektů je sociální či rozvojově-politické zaměření.

Biskup Stephan Turnovszky, delegát pro mládež Rakouské biskupské konference, vyzdvihl dva významné aspekty tohoto mládežnického projektu v sociální oblasti: 'Konat v duchu lásky k bližnímu' a 'společně udělat něco dobrého'. 'Děti a mládež mají přirozenou touhu být dobří. Bůh je dobrý, proto chce i člověk v hloubi svého srdce být dobrý. Tento hlas u dětí ještě není tak přehlušen,' dodal biskup. Když mladí lidé v rámci projektu '72 hodin'  zvládnou 'zdánlivě nezvládnutelné', přináší to také mimořádný vklad do budoucna. Mnoho lidí např. v  domovech pro seniory nebo uprchlíky má velmi malý kontakt se zbytkem společnosti. 'Fakt, že k nim mladí lidé dobrovolně přijdou, je velká síla a ohromné poselství,' řekl Franz Küberl, prezident rakouské Charity.

Iniciativa '72 hodin' však nese plody i dlouhodobě a Ingrid Zúñiga Zúñiga uvádí příklad:  'Znovu se ukazuje, že mladí lidé, kteří poprvé zkusí tuto práci, v ní rádi pokračují. Když během projektu například pracují s uprchlíky v jejich ubytovně, kde vybudují hřiště, tak naváží kontakt a říkají: 'Chci se angažovat také ve svém soukromém životě.''

Další podrobnosti k tomuto projektu najdete na webové stránce www.72h.at

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou