Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skončila synoda pro Blízký východ

Datum publikace24. 10. 2010, 17.00
TiskTisk

Dnes dopoledne (24. 10. 2010) předsedal Svatý otec Benedikt XVI. mši svaté ve vatikánské bazilice, kterou spolu se synodními otci slavil při příležitosti ukončení synody pro Blízký východ, která se po dva týdny (od 10. 10. 2010) věnovala tému: Katolická církev na Blízkém východě, společenství a svědectví – obec věřících měla jedno srdce a jednu duši (Sk 4,32).

Vatikán: Polyfonie jediné víry. Tuto hudební metaforu použil papež Benedikt XVI. včera (23. října 2010) během již tradičního oběda na závěr synodních prací, aby popsal dva týdny synodních jednání s biskupy Blízkého východu. Dnes, 24. října 2010, závěrečnou mší svatou, které papež předsedal, bylo ukončeno toto zvláštní zasedání synody věnované Bohem požehnané zemi, jak řekl Benedikt XVI., která je kolébkou křesťanství, víry neuzavírající se do sebe, ale otevřené pro ekumenický dialog i dialog s bratry muslimy a židy.

Když se během včerejšího společného oběda hovořilo o zkušenosti společenství prožívané během synody, papež vyzval přítomné k účasti na dnešní nedělní liturgii jako na okamžiku setkání s Pánem v eucharistii, kde je Kristus s námi a uvádí nás do pohybu, tedy synody, na společnou cestu,

Již předtím Benedikt XVI. připomněl, že tradici obědů na závěr synodních prací zavedl Jan Pavel II. – jehož výročí 32 let od zahájení pontifikátu jsme v těchto dnech slavili (22. října) – a poděkoval předsedovi i sekretariátu této blízkovýchodní synody. Vybavil si totiž námahu s tím spojenou, kterou osobně zažil ještě jako kardinál, když měl tuto odpovědnost za synodu o rodině v roce 1980.

Když se hovořilo o tématu pracovních zasedání, papež vysvětlil, že biskupové prožívali opravdové společenství a svědectví, a tak se projevilo bohatství odlišnosti v jednotě sedmi církví s jejich odlišnými obřady, pestrostí kultur, ale spojených v jediné víře v Ježíše Krista. Jak dodal papež, tuto víru může dát jen Pán, a ona spojuje všechny východní katolické církve.

Na začátku včerejšího společného oběda seznámil generální sekretář synody arcibiskup Nikola Eterović papeže se základními údaji pracovních jednání, jichž se zúčastnilo 173 ze 184 pozvaných biskupů, tedy jen jedenáct jich nemohlo z různých důvodů do Říma přijet. Plenárních zasedání bylo 14 (na prvním byla rekordní účast 170 biskupů) a šest setkání v menších skupinách, meditací a homilií zaznělo deset, přednesených příspěvků 125 a dalších pět bylo předloženo písemně. Navzdory omezenému času – běžně synody jednají tři týdny – mohlo vystoupit 12 bratrských delegátů a bylo vydáno 12 zpráv. Mons. Eterović zdůraznil 111 volných příspěvků, které byly předneseny v přítomnosti papeže, jak tomu chtěl. Je to nový způsob práce, který se již rozvíjí. Dále hovořil patriarcha syrské církve Ignác Youssif III. Younan a poděkoval papeži za to, že mohl zaznít hlas církví Blízkého východu. Ujistil papeže, že delegáti se vrátí do svých zemí a do svých komunit bez strachu hlásat evangelium v lásce a pravdě a každý den podle něj žít. Průběžně se jednání synody věnovala česká redakce Vatikánského rozhlasu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou