Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

4. číslo revue Cesty katecheze

Datum publikace25. 10. 2010, 17.00
TiskTisk

V první polovině listopadu 2010 vyjde čtvrté číslo revue Cesty katecheze, které se bude věnovat tématu 'Trvalá výchova víry'. Týká se poslední etapy procesu výchovy víry, kterým může katecheze napomoci člověku k 'dospělé víře'.

Olomouc: O tom, co znamená konkrétně dospělá víra vzhledem k naplňování poslání církve uvnitř sebe samé a vzhledem k okolní společnosti, pojednává článek italského katechetika a prezidenta evropské asociace katechetiků prof. Enza Biemmiho. Z psychologického hlediska hovoříme o zralosti víry s profesorem Salesiánské univerzity v Římě Zbigniewem Formellou. Hlubší poznání tohoto tématu uplatní katecheta především vůči sobě, neboť účinky jeho katechetického působení v přirozené rovině závisí právě na tom, co vyzařuje z jeho osobnosti. Téma doplňuje krátké zamyšlení belgického katechetika André Fossiona nad nutnou výbavou (kompetencemi) katechety a článek 'Modely katecheze', který vychází z typologie zpracované americkým teologem kardinálem Avery Dullesem a je doplněn o reflexi zkušeností z našeho prostředí. Tyto články mohou katechetům posloužit jako jakési zrcadlo k přemýšlení o své další formaci a způsobu své katechetické činnosti.

Vedle uvedených témat dává toto číslo revue prostor opět liturgické výchově, jež by měla být neodmyslitelnou součástí katecheze pro ty, kdo svátosti pravidelně slaví. Konkrétně jde o souvislost liturgie s modlitbou (článek P. V. Kohuta, OCD) a o bohoslužby pro děti (Martina Orlovská).

Aktuálně informujeme o obsahu a sborníku ze IV. vědecké katechetické konference, která se konala v září tohoto roku v Praze na téma 'Boží slovo v katechezi'. Slovenští kolegové uspořádali seminář o farní katechezi. Na zadní barevné obálce čísla najdete dokončení seriálu o symbolech v katechezi, tentokráte se věnujeme eucharistickým symbolům.


Pravidelným odběratelům revue se omlouváme, že čtvrté číslo bude zpožděno a vyjde začátkem listopadu. Zároveň jim děkujeme za celoroční podporu. Zájemce pouze o čtvrté číslo nebo i zpětně o celý ročník prosíme, aby se obrátili na redakci telefonicky nebo e-mailem predplatne@cestykatecheze.cz.

Příští ročník, který bude věnován církvi a zvláště svátosti křtu v souvislosti s přípravou na výročí cyrilometodějské misie, si můžete objednat na www.cestykatecheze.cz nebo telefonicky 739 344 194 a 587 405 241.

Sídlo redakce je v Olomouci na Centru pro katechezi.

Marie Zimmermannová,

šéfredaktorka revue Cesty katecheze

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou