Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Petr Esterka oslaví v Californii své životní jubileum

Datum publikace3. 11. 2010, 9.00
TiskTisk

V neděli 14. 11. 2010 oslaví v Californii (USA) brněnský pomocný biskup Petr Esterka své 75. narozeniny. Děkovnou bohoslužbu bude sloužit ve 13.30 hodin v místním polském Centru Jana Pavla II.

Brno: Brněnský pomocný biskup Petr Esterka se narodil 14. listopadu 1935 v Dolních Bojanovicích. Dne 15. června 1957 emigroval do Rakouska, v září téhož roku byl přijat do Papežské koleje Nepomucenum v Římě a v roce 1963 zde přijal kněžské svěcení. Poté byl poslán mezi krajany do arcidiecéze San Antonio v Texasu.

V roce 1967 obhájil v Římě doktorskou práci a po návratu do USA zahájil své akademické působení. Současně s tím působil v letech 1974-1995 v americkém letectvu a od roku 1978 se začal intenzivněji věnovat práci mezi českými katolíky v USA a Kanadě, od roku 1986 jako biskupský vikář. V roce 1994 se jeho působení rozšířilo i na Austrálii.

Dne 5. července 1999 byl Petr Esterka papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem čefalenským a pomocným biskupem brněnským pověřeným duchovní péčí o české katolíky v cizině. Biskupské svěcení přijal v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně dne 11. září 1999.

Biskup Esterka žije trvale v Californii, pravidelně se setkává s českými krajany v Los Angeles, San Diegu a San Franciscu, a navštěvuje také české katolíky v zemích západní Evropy a Austrálii.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou