Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Brožura pro Národní pouť je již k dispozici

Datum publikace1. 11. 2010, 14.45
TiskTisk

Česká biskupská konference pořádá ve dnech 9. – 11. 11. 2010 Národní pouť do Říma jako poděkování Svatému otci za jeho loňskou návštěvu v České republice. Brožura, kterou každý účastník obdrží na začátku pouti, je již k dispozici na internetu.

Praha: Na národní děkovné pouti do Říma se bude zpívat. Kromě lidového zpěvu, který tvoří páteř hudebního programu, se podařilo z dobrovolníků z řad chrámových muzikantů Čech a Moravy sestavit a vyslat poutní scholu, která pod vedením Františka Macka ml. nejen podpoří zpěv lidu, ale provede i sborové části ordinarií (zpívané alternatim, tj. na střídačku lid – sbor) a své (sboru vlastní) liturgické zpěvy.

Při sestavování hudebního programu jsme vycházeli ze skutečnosti, že v Římě budou slaveny tři mešní liturgie a že pro naši církev existují tři základní hudební výrazy, a sice moravský, český a výraz univerzální církve – tedy latinský, a podle toho byla zaměřena hudební dramaturgie jednotlivých slavení.

Při první mši svaté v bazilice Santa Maria Maggiore zazní lidové ordinarium P. Josefa Olejníka a známé a oblíbené písně z Jednotného kancionálu. Zpěv v bazilice sv. Petra se bude opírat o tvorbu Petra Ebena, jeho známé lidové ordinarium zazní v autorově úpravě pro scholu a lid. Při liturgii v Lateránské bazilice zazní jazyk univerzální církve v podobě všeobecně známé chorální Missy de Angelis (obsažené rovněž v Jednotném kancionálu), rovněž v provedení alternatim. Většinu zpěvů najdou poutníci v brožuře, kterou všichni obdrží na začátku pouti.

Kdo by chtěl, může se s brožurou seznámit v elektronické podobě a na zpěv jemu snad méně známých skladeb se připravit. Povzbuzeni dobrými zkušenostmi z hudební přípravy na setkání Svatého otce s kněžími a řeholníky v katedrále sv. Víta během jeho loňské návštěvy o to prosíme naléhavě zejména ty z poutníků, kteří mají ve svých farnostech co do činění s chrámovou hudbou: varhaníky, kantory, žalmisty, sborové zpěváky, kněze.

Nahrávka Missy de Angelis (Kyrie + Gloria, Sanctus-BenedicktusAgnus Dei) pochází z úvodní mše svaté na letní škole duchovní hudby Convivium 2009. Zpívaná (a tedy chorální) bude rovněž modlitba Anděl Páně, na kterou rovněž najdete noty v příručce, a jako demonahrávka může posloužit polední modlitba, která zazněla letos v lednu na studijním dnu věnovaném otázkám duchovní hudby, které předsedal biskup František Radkovský.

 

Jiří Kub

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou