Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Michael Slavík papežským prelátem

Datum publikace2. 11. 2010, 18.45
TiskTisk

Papežské vyznamenání bylo dlouholetému generálnímu vikáři pražské arcidiecéze Michaelu Slavíkovi Th.D. předáno v závěru mše svaté, kterou na slavnost Všech svatých slavil v kostele Všech svatých na Pražském hradě 1. 11. 2010 arcibiskup Dominik Duka OP.

Praha: Titul 'prelát Jeho Svatosti' byl Michaelu Slavíkovi udělen na žádost kardinála Miloslava Vlka, ke které se připojil také nový pražský arcibiskup Dominik Duka. Papež Benedikt XVI. tímto způsobem ocenil jeho lidské a kněžské kvality. Působení Michaela Slavíka ve funkci spirituála a rektora semináře mělo velký význam pro formaci nové generace kněží. Jako generální vikář je již deset let velkou oporou pražskému arcibiskupovi. „Michael Slavík má velkou zásluhu na vybudování a řízení úřadu arcidiecézní kurie,“ píše se v odůvodnění pro udělení vyznamenání.

Michael Slavík se narodil 30. července 1955 v Českém Brodě. Po maturitě studoval bohosloveckou fakultu a 28. června 1981 přijal kněžské svěcení. V roce 1996 obhájil disertační práci. Působil ve venkovské i velkoměstské pastoraci a zastával funkci soudce Interdiecézního soudu v Praze. V roce 1995 byl povolán ke službě spirituála a posléze rektora semináře. Od roku 2000 působí jako generální vikář Arcidiecéze pražské. S pražským arcibiskupem spolupracoval na vybudování úřadu arcidiecézní kurie a dále se podílí na jeho řízení. Od roku 2003 do června letošního roku byl děkanem Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze a od roku 1992 je členem sboru poradců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou