Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštíví Santiago de Compostela a Barcelonu

Datum publikace3. 11. 2010, 19.00
TiskTisk

Během nadcházejícího víkendu podnikne papež Benedikt XVI. již svou 18. mezinárodní a 12. evropskou cestu. V sobotu 6. 11. 2010 při příležitosti jubilejního roku sv. Jakuba navštíví španělské poutní místo Santiago de Compostela a v neděli 7. 11. 2010 v Barceloně posvětí chrám La Sagrada Familia (Svaté rodiny) architekta Antonia Gaudiho.

Vatikán: V pátek 29. října 2010 se v tiskovém středisku Svatého stolce konal brífing, během kterého P. Federico Lombardi, tiskový mluvčí Vatikánu, přiblížil podrobnosti apoštolské cesty Benedikta XVI. do Španělska ve dnech 6. – 7. listopadu 2010.

Benedikt XVI. nepodnikne pastorační návštěvu Katalánska a Galície a ani se nebude jednat o politickou cestu, uvedl tiskový mluvčí Svatého stolce, P. Lombardi. Návštěva Španělska je spojena s poutí papeže do Santiaga de Compostela (6. listopadu 2010) a s vysvěcením chrámu La Sagrada Familia (Svaté rodiny) v Barceloně (7. listopadu 2010). V Santiagu de Compostela papeže pozdraví princ Filipe s chotí Letizií. Bezprostředně přede mší svatou v Barceloně se Benedikt XVI. setká s králem Juanem Carlosem a královnou Sophií. Se setkáním se španělským předsedou vlády Jose Luisem Zapaterou se počítá na barcelonském letišti krátce před odletem Svatého otce zpět do Vatikánu.

V Santiagu de Compostela, na závěr jubilejního roku sv. Jakuba, který se slaví vždy, když apoštolův červencový svátek připadne na neděli, chce papež zdůraznit křesťanský význam pouti. Benedikt XVI. uctí některé poutnické tradice: projde svatou bránou, pomodlí se v kryptě kostela u hrobu apoštola Jakuba a dotkne se jeho sochy. Na závěr bude obřad okuřování katedrály neobvyklým způsobem typickým pro Santiago de Compostela, a to velkým kadidlem, které visí na provaze od stropu chrámu. Část svých promluv pronese papež také jazykem místního regionu Galicie. Další jubilejní rok připadne až na rok 2021.

Autorem návrhu ještě nedokončené baziliky Svaté rodiny v Barceloně, kterou Svatý otec během své návštěvy Španělska posvětí, je architekt Antoni Gaudi, který byl 'liturgický člověk, samouk, jenž nestudoval v žádném semináři ani vzdělávacím zařízení. Zdrojem jeho vědění a jeho křesťanského života byla každodenní účast na mši svaté,' řekl v interview pro ZENIT.org Mons. Celso Morga, zástupce sekretáře Kongregace pro klérus. Benedikt XVI. posvěcením kostela nechce uspíšit blahořečení Antonia Gaudiho, ale vyzdvihnout unikátní význam katedrály Svaté rodiny pro církev v Katalánsku, která po tomto aktu získá titul bazilika minor. Obřad posvěcení kostela, texty čtení a část kázání zazní  v katalánštině, zatímco evangelium a eucharistická slavnost bude ve španělštině. Během slavnostní mše svaté se papež nevyjádří jen ke vztahu církve a umění, ale také k roli křesťanského života a rodiny ve společnosti, informoval tiskový mluvčí Vatikánu.

Náklady na papežskou návštěvu Španělska budou v porovnání s jinými návštěvami nižší, protože zde nebudou zapotřebí velká podia. Mše svatá v Santiagu de Compostela se uskuteční na malém náměstí pro přibližně 7 000 osob. Posvěcení kostela Svaté rodiny proběhne uvnitř chrámu. Obě ceremonie však budou přenášeny na velkoplošné obrazovky pro věřící shromážděné mimo uvedené prostory.

I když Benedikt XVI. už Španělsko navštívil, do Santiaga de Compostela a Barcelony zavítá poprvé. Třetí papežova cesta na Pyrenejský poloostrov je naplánovaná na srpen příštího roku během Celosvětového setkání mládeže v Madridu (16. - 21. srpna 2011).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou