Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel kapucín P. Kajetán Pavel Sasínek

Datum publikace3. 11. 2010, 14.30
TiskTisk

Ve věku nedožitých 90 let zemřel v pondělí 1. 11. 2010 Kajetán Pavel Sasínek, kapucínský kněz. Rozloučení s ním bude při mši svaté 6. 11. 2010 v 10.00 hodin v kapucínském kostele Panny Marie Andělské v Praze.

Praha: Kajetán Pavel Sasínek se narodil 11. listopadu 1920 ve Starém Poddvorově. Do noviciátu vstoupil 1. srpna 1938 po absolvování serafínské školy na Hradčanech a 8. září 1942 skládá věčné sliby. Krátce nato byl povolán na nucené práce do Říše. Kněžské svěcení přijímá v Praze 29. června 1947 a posléze vykonává službu lektora církevních dějin na řádovém učilišti v Olomouci. Při násilném zabrání klášterů je nejdříve internován v Broumově a od září 1950 byl povolán k pomocným technickým praporům do Komárna a Podbořan u Žatce. Po propuštění z PTP se vrací na Slovensko, kde zůstal téměř třicet let. Pracoval jako zedník, později vedle oficiálního zaměstnání působil jako kaplan a katecheta.

Pro svou kněžskou činnost, tedy za tzv. 'podvracení republiky a maření státního dozoru nad církvemi a neoprávněné spolčování' byl v roce 1961 odsouzen na tři roky. Navzdory tomu od roku 1971 jako kněz vypomáhá v Dolních Bojanovicích, věnoval se apoštolátu mezi mládeží. Na Moravě také v osmdesátých letech získává státní souhlas, vedle Bojanovic je činný v rodném Poddvorově, Čejkovicích, v Hodoníně, Ratíškovicích, Ždánicích a v Hovoranech. Krátce byl i kaplanem ve Fulneku. V roce 1993 se stal kvardiánem v Olomouci, později přechází do Brna, kde je vyhledávaným zpovědníkem a propagátorem modlitebních skupin otce Pia. Své kapucínské povolání spojené s osobitým humorem dovršil v komunitě v Praze na Hradčanech.

Rozloučení se zesnulým spolubratrem proběhne při mši svaté v sobotu 6. listopadu 2010 v 10.00 hodin v kapucínském kostele Panny Marie Andělské v Praze. Jeho tělo pak bude uloženo na místo časného odpočinku na hřbitově v Praze – Břevnově. (br. Petr OFMCap)

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou