Lupa
Obsah Obsah
Portál

O svatém Martinu

Datum publikace6. 11. 2010, 13.00
TiskTisk

Dne 11. 11. slaví církev památku sv. Martina, biskupa. Nad tímto světcem se zamyslel Mons. Martin Holík, jehož text zveřejňujeme.

Protože byl Martinův žák Sulpicius Severus pilný, víme o svatém Martinu víc než o kdekteré jiné postavě ze čtvrtého století. Maďarské Szombathely, tenkrát panonskou Sabarii, najdete na každé mapě; leží sto kilometrů jižně od spojnice Vídeň – Bratislava. Tam se Martin narodil. Jako voják měl povinnost sloužit po celé římské říši. Povolávací rozkaz pro mladého pohana zněl do francouzského Amiensu. Není to možné jinak, musel mít dobré srdce; příběh s dělením pláště pro žebráka známe všichni.

Když jsme seděli se sestrami Učednicemi Božského Mistra u nedělního oběda, rozmlouvali jsme i o tom, zda se martinská husa jí pro potrestání tohoto zvířecího rodu nebo naopak jako výraz poděkování. Vždyť prý schovaného světce prozradily, takže ho lidé našli a 'dotáhli' k biskupskému stolci. A opět jsme u dobrého srdce: Proč by to dělali, kdyby v Martinovi neviděli mimořádně dobrého a schopného člověka?

Ne všichni vědí, že Martin je první ze světců 'novodobého střihu'. Nebyl martyrem ve smyslu mučednické smrti. Je prvním, který se dostal do denní modlitby církve jako ten, skrze kterého míříme k Bohu.

Byl velmi dobrým organizátorem: chodil s přáteli po celém území diecéze; skupinky dobrých lidí, které byly jím pověřeny, zakládaly první strukturu farností a klášterů. Koneckonců smrt ho zastihla na vizitační cestě ve věku osmdesáti let… Vizitovat znamenalo i tenkrát velkou moudrost, schopnost usmiřovat, naslouchat, vyvažovat. Ech, takových lidí je třeba! Martin při tom všem zůstal skromný, což někdy hraničilo až s nemožností vykonávat některé povinnosti spojené s biskupským 'úřadem'. Odmítal žít ve zděné stavbě, svého času bydlel a úřadoval v jeskyních – to ovšem přívětivé jihofrancouzské podnebí dobře umožňovalo.

Přesto, anebo právě proto, je mimořádně oblíbeným světcem. Martinů a Martin znáte jistě dost, viďte? Ve Francii je mu prý zasvěceno na 3600 kostelů. U nás vzpomeňme pražský kostel svatého Martina ve zdi, tisíc let stojící rotundu svatého Martina na Vyšehradě. V brněnské diecézi je to například Jinošov, Blansko a dalších dvacet míst. U milých slovenských sousedů jmenujme dóm, dnes vlastně katedrálu v Bratislavě, a katedrálu ve Spišské Kapitule. Ostatně spišská diecéze, založená osmnáct měsíců před brněnskou, jej má za hlavního patrona.

My, Martinové, děkujeme za zájem o vynikajícího, všestranného světce. A vy, Martinové a Martiny, povinně jednou v životě navštívit Szombathely (z Brna 3,5 hodiny autem) nebo Tours! Z Paříže se vydáte sto kilometrů jihovýchodně po A10 ke svaté Janě z Arku a pak přidáte dalších sto – a jste v Toursu.

Martinův duchovní odkaz si dovolím shrnout takto: 'Nebojme se i velkých změn v životě. Mějme srdce na správném místě, buďme pracovití, setkávejme se, mluvme spolu. Netrapme se příliš, když bude někdo proti nám.'

Takhle umíral Martin: 'Pane, nezdráhám se zemřít; jsem-li dosud tvému lidu potřebný, neodmítám dále pracovat. Ať se stane tvá vůle.'

Svatý Martine, oroduj za nás!

 

Mons. Martin Holík, Proglas

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou