Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslavy 17. listopadu v pražské katedrále

Datum publikace5. 11. 2010, 18.15
TiskTisk

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se bude 17. 11. 2010 od 18.00 hodin konat oslava státního svátku Den boje studentů za svobodu a demokracii. Po úvodní modlitbě, projevu prezidenta republiky, zástupců křesťanských církví a představitelů univerzit zazní Mozartovo Requiem.

Praha: V den, který v naší zemi symbolizuje konec komunismu a návrat svobody a který nám rovněž připomíná boj proti nacismu, zve arcibiskup Dominik Duka do Svatovítského chrámu ke společnému setkání nejen představitele univerzit, studentské obce a zástupce společenského a politického života. Pražský arcibiskup spolu s prezidentem republiky Václavem Klausem otevírá katedrálu všem, kdo si chtějí připomenout, že svoboda není fakt, který se v běhu dějin tu a tam osudově vynoří, nýbrž dar, kterého se nám dostává díky těm, kdo o něj usilují.

Den boje studentů za svobodu a demokracii je svátkem, který má jak společenský, tak politický a církevní význam. Katedrála, tak jako v dějinách naší země již mnohokrát, se stala jedním z míst, na nichž se odehrávaly důležité okamžiky pohnuté doby konce roku 1989. V neděli 25. listopadu zde zazněla nezapomenutelná slova kardinála Františka Tomáška: 'Církev je v tomto zápase na straně národa!' To, o čem kardinál Tomášek tehdy hovořil, se naplnilo při Te Deum po volbě prezidenta Václava Havla, které se rovněž odehrálo v pražské katedrále.

Při letošních oslavách svobody v naší zemi zazní v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Jako sólisté vystoupí Dagmar Vaňkátová – soprán, Edita Adlerová – alt, Viktor Bytchek – tenor a Tomáš Jindra – bas. Pražský katedrální sbor a orchestr řídí Josef Kšica. Vstup je zdarma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou