Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První státní křesťanská vysoká škola v Izraeli

Datum publikace5. 11. 2010, 16.00
TiskTisk

Dne 1. 11. 2010 byla v Nazaretě otevřena první křesťanská vysoká škola s názvem Nazareth Academic Institute (NAI). Tato státem uznaná vzdělávací instituce, kterou založila křesťanská arabská menšina na základě iniciativy katolického arcibiskupa Eliase Chacoura z diecéze Akka (Melkite), je přístupná pro studenty všech náboženství a etnik.

Jeruzalém: Díky první křesťanské vysoké škole Nazareth Academic Institute má konečně i arabská menšina, která tvoří 20% obyvatel Izraele, přístup k univerzitnímu vzdělání, jehož akademická úroveň odpovídá židovským vysokým školám. Z 1,2 milionů Arabů, kteří žijí v Izraeli, tvoří křesťané 10%. Jedním z hlavních úkolů této vysoké školy je přispět k porozumění a smíření mezi různými náboženskými a etnickými skupinami obyvatel v Izraeli. Tomuto cíli by mělo sloužit důkladné studium, které zahrnuje témata jako řešení konfliktů v teorii a praxi či mírový výzkum. Zvláštní důraz je kromě různého vyznání studentů a vyučujících kladen také na co možná nejvyšší podíl žen.

O existenci vysoké školy Nazareth Academic Institute se zasadil především malchitský arcibiskup Elias Chacour. Již jako farář v Ibillin, v malé obci nedaleko Nazareta, často navzdory odporu izraelských úřadů v letech kolem roku 1980 postupně vybudoval školku, základní školu a gymnázium nazvané Mar Elias Educational Institutions. V roce 2003 se mu za pomoci americké univerzity v Indianapolis podařilo založit první vysokou školu typu soukromého kampusu. To, že izraelské ministerstvo školství po mnoha překážkách uznalo tuto vysokou školu jako veřejnou izraelskou vzdělávací instituci, lze přirovnat téměř k zázraku, řekl během zahájení nové státem uznané vysoké školy arcibiskup Chacour a dále vysvětlil, že 'právě tváří v tvář násilí v regionu a stále rychleji se šířícímu exodu křesťanské menšiny jde o to, aby se otevřela mladým lidem budoucnost v jejich vlasti. Proto je vzdělávání rozhodující'.

Po velmi náročném schvalovacím procesu izraelskými úřady může nyní nově založená vysoká škola začít výuku na prvních dvou fakultách zaměřených na komunikaci a chemii. Postupně budou otevřeny další fakulty, na kterých se budou vyučovat počítačové vědy, ochrana životního prostředí nebo katolická teologie. V příštích letech by měl také počet studentů stoupnout až na 3000. Výuka bude v úředních jazycích – arabštině a hebrejštině – a také v angličtině.

Tento projekt podporuje ministr školství Gedeo Saar (za politickou stranu Likud) stejně jako jeho předchůdkyně Yuli Tamir (ze Strany práce). Také starosta města Nazaret, Ramiz Jaraisy, podpořil vysokou školu tím, že dal k dispozici budovu a k užívání městskou knihovnu, a tak významným způsobem zajistil existenci této vysoké školy. Osobně se za tento projekt zasadil i prezident Shimon Peres, který tuto vysokou školu přirovnal k majáku na moři. Při posledních dvou setkáních s  Benediktem XVI. v Nazaretě (v květnu 2009) a v Římě (v září 2010) papeži přislíbil svou podporu tomuto projektu. Pomoc přichází i od různých církevních organizací a vrcholných představitelů církve, mezi kterými je např. kardinál Christoph Schönborn, který již před třemi lety spolu s rakouskými biskupy navštívil vzdělávací zařízení vybudovaná arcibiskupem Chacourem.

'Také v budoucnosti bude podpora této vysoké školy velmi důležitá, aby mohla být vize arcibiskupa Chacoura o vysoké škole inspirované křesťanstvím a otevřené pro mladé lidi všech etnických skupin v Galilei – pro křesťany, muslimy a židy - i nadále realizována,“  řekl Kurt Hengl, bývalý rakouský velvyslanec v Izraeli. Jako viceprezident mezinárodního správního výboru vysoké školy Nazareth Academic Institute dodává: 'Je více než vítaná každá pomoc, ať už na politické nebo hmotné rovině, formou dobrovolné angažovanosti na místě nebo pouze modlitbou.'

Další informace o této univerzitě najdete jejích webových stránkách.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou