Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání mezi vírou a laickostí

Datum publikace7. 11. 2010, 15.15
TiskTisk

Ve dnech 6. – 7. 11. 2010 je papež na své poslední letošní zahraniční cestě ve Španělsku. Během letu z Říma do Santiaga de Compostela se na palubě letadla – jak bývá zvykem – konala tisková konference se Svatým otcem. Uvádíme odpověď, v níž byla zmíněna i Česká republika.

Vatikán/Santiago de Compostela (ES): Jedna z šesti otázek se týkala nově založené Papežské rady pro novou evangelizaci.

V těchto měsících byla ustavena nová Rada pro novou evangelizaci. Mnozí se ptali, zda je právě Španělsko, s rozvojem sekularismu a rychlým poklesem náboženské praxe, jednou ze zemí, které jste považoval za cíl této nové rady, pokud ne přímo za hlavní cíl.

Svatý otec: Při založení této rady jsem myslel na celý svět, protože nové myšlení, obtíž přemýšlet v kontextu Písma, teologie je univerzální. Ale samozřejmě existuje nějaký střed, a tím je západní svět se svým sekularismem, svou laickostí, a s pokračováním víry, která by se měla snažit o obnovu, aby byla vírou dnes a reagovala na výzvy laickosti. Na Západě mají všechny velké země svůj vlastní způsob prožívání tohoto problému. Podnikli jsme například cesty do Francie, do České republiky, do Spojeného království, a tam všude se tentýž problém vyskytuje způsobem specifickým pro každý národ, pro každé dějiny, a totéž velmi silně platí i pro Španělsko. Španělsko vždy bylo 'původní' zemí víry. Musíme si uvědomit, že k obnově katolictví v době moderny dochází především díky Španělsku. Postavy jako sv. Ignác z Loyoly, svatá Terezie z Avily a svatý Jan od Kříže reálně obnovily katolictví, formovaly rysy moderního katolictví. Zároveň je však pravda, že ve Španělsku také vznikla laickost, antiklerikalismus, silný a agresivní sekularismus, jak jsme to zažili ve třicátých letech minulého století. K této disputaci, a navíc ke střetu mezi vírou a modernou, obojí je velmi živé, dnes ve Španělsku opět dochází: proto pro budoucnost víry a setkání – ne střetu, ale setkání – mezi vírou a laickostí má hlavní bod (cíl nové rady) také právě ve španělské kultuře. V tomto smyslu mám na mysli všechny velké země Západu, ale především Španělsko.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou