Lupa
Obsah Obsah
Portál

P. Lombardi shrnul papežskou návštěvu Španělska

Datum publikace8. 11. 2010, 16.00
TiskTisk

P. Federico Lombardi SJ, vedoucí tiskového střediska Svatého stolce a ředitel Radia Vatikán, zhodnotil poslední návštěvu papeže Benedikta XVI. ve Španělsku během uplynulého víkendu (6. - 7. 11. 2010).

Vatikán: 'Věřím, že to byla sice krátká, ale velmi intenzivní cesta. Svatý otec pronesl důležitá poselství, především o prvenství Boha. Bůh je skutečně hlavní prioritou pontifikátu tohoto papeže. Poutník, který putuje do Santiaga, se chce setkat s Bohem. Evropa nesmí na Boha zapomenout. Benedikt XVI. navázal na výzvu Jana Pavla II.: ´Evropo, nesmíš zapomenout na své křesťanské kořeny, nesmíš zapomenout na Boha! ´

V Barceloně vedl vskutku mimořádnou slavnost posvěcení kostela ´Sagrada Familia (Svaté rodiny)´, který pokračuje ve velké tradici středověkých katedrál. V nich se setkává pravda a krása; umění pomáhá víře vyjádřit se, pomáhá věřící společnosti navázat svůj vztah k Bohu a slavit eucharistii. Myslím si, že pro papeže, který je velkým teologem a liturgikem, bylo velkou radostí, že předsedal této slavnosti. Také přítomnost královského páru dodala oslavě zvláštní význam a celá křesťanská tradice a kultura Španělska tak ožila.

Benedikt XVI. také hodně mluvil o rodině. Toto téma bylo jádrem jeho kázání, protože kostel ´Sagrada Familia´ je zasvěcen Svaté rodině, ale také protože rodina představuje podstatu poselství papeže Benedikta XVI. Podle něj má rodina rozhodující význam pro zdravou společnost, pro přijetí života a růst osobnosti.

Na závěr cesty jsme také prožili návštěvu v institutu Nen Déu pro nemocné a potřebné děti. Zde jsme viděli poslání lásky. Není křesťanského života bez praktikované lásky. Ta má velký význam pro každou papežskou návštěvu, jako tomu bylo i tentokrát.

Návštěva trvala  sice jenom dva dny, ale přesto byla přednesena řada významných poselství tohoto pontifikátu pro církev v dnešním světě.'             

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou