Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Národní pouť do Říma začala v kostele Santa Maria Maggiore

Datum publikace9. 11. 2010, 20.30
TiskTisk

Dnes, 9. 11. 2010, byla zahájena Národní pouť do Říma slavnostní bohoslužbou v bazilice Santa Maria Maggiore (Panny Marie Sněžné), které předsedal olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. V příloze článku přinášíme text jeho promluvy. Národní pouť do Říma se koná ve dnech 9.- 11. 11. 2010 jako projev vděčnosti Svatému otci za jeho návštěvu České republiky v září minulého roku.

Řím (IT): V promluvě během mše svaté v bazilice Santa Maria Maggiore (Panny Marie Sněžné) 9. listopadu 2010 na úvod Národní poutě do Říma olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner přiblížil význam této baziliky pro slovanské národy: 'Když v roce 867 připutovali do Říma svatí bratři Cyril a Metoděj, aby si vyžádali schválení liturgických knih ve slovanském jazyce, stalo se to právě zde. Tady slavnostně položil na oltář bohoslužebné knihy ve staroslověnštině papež Hadrián II., aby vyjádřil jejich schválení. Tady se poprvé slavila mše svatá ve slovanském jazyce. Všechny ostatní národy musely čekat na uznání národního jazyka jako liturgického vedle latiny, řečtiny a hebrejštiny až do 2. vatikánského koncilu v naší době.'

Pro Čechy a Olomoučany má tato bazilika ještě i jiné vzácné spojení: „Na hlavním oltáři olomoucké katedrály jsou sochy čtyř východních učitelů církve: sv. Atanáše, Bazila, Řehoře, a Jana Zlatoústého, které byly v renesanční době zhotoveny právě pro tuto baziliku. K nám se dostaly v 19. století.“ Je to také „nejvýznamnější mariánský kostel na Západě zbudovaný už v polovině 4. století“ (…) a řada mariánských kostelů u nás nese titul kostel  Panny Marie Sněžné právě podle tohoto chrámu, kde je uctívána jedna z nejstarších a nejvzácnějších ikon  Panny Marie, uctívaná jako Salus populi romani – Spása římského lidu,“ osvětlil Mons. Graubner.

Svou promluvu olomoucký arcibiskup dále rozvinul směrem k různým významům chrámu. Začal domem, který „zbudovaný lidskýma rukama byl svěcením vyňat z běžného užívání a zasvěcen Bohu, určen pro naše setkávání s Bohem“. Dále pak mluvil o Ježíši, který „Ukřižovaný a Zmrtvýchvstalý je novým chrámem, v němž se setkáváme s Bohem“. A pokračoval citací sv. Pavla: „Nevíte, že jste Boží chrám a že ve vás bydlí Boží duch? Boží chrám je svatý a vy jste ten chrám!“ Svou úvahu zakončil přáním: „Kdybychom takto dovedli vidět svoje tělo! Kdybychom dovedli vidět všechny lidi kolem nás jako svaté chrámy Ducha Svatého! Kolik by se toho změnilo v našich mezilidských vztazích!  Kolik úcty k lidem by bylo mezi námi! (…) Kéž se mimořádná atmosféra této posvátné baziliky vryje do našich srdcí a zůstane tam jako trvalá motivace pro přípravu každého setkání s Bohem.“ Plné znění homilie arcibiskupa Mons. Jana Graubnera naleznete v příloze článku.

Při první mši svaté v bazilice Santa Maria Maggiore zaznělo lidové ordinarium P. Josefa Olejníka a známé a oblíbené písně z Jednotného kancionálu. Páteř hudebního programu tvořil lidový zpěv. Z dobrovolníků z řad chrámových hudebníků Čech a Moravy se podařilo sestavit poutní scholu, která, pod vedením Františka Macka ml., nejen podpořila zpěv lidu, ale vedla i sborové části ordinárií a liturgické zpěvy. Na závěr bohoslužby arcibiskup Mons. Graubner požehnal růžence, sošky a obrázky poutníků a daroval bazilice liturgické texty v češtině (misál, lekcionáře), aby byly k dispozici všem dalším česky hovořícím poutníkům.

Po skončení mše svaté k poutníkům promluvil 1. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který během Národní poutě do Říma vede vládní delegaci. Zamýšlel se nad úlohou katolíků ve společnosti a vyzval poutníky, aby na místech, kde pracují, kde působí, byli kvasem a solí země, aby se nebáli zastat těch, kterým je činěno příkoří, a aby se dokázali postavit na stranu dobra a spravedlnosti.

Ve středu 10. listopadu 2010 je na programu vyvrcholení třídenní pouti – generální audience Svatého otce, na které delegace České biskupské konference spolu s vládní delegací, vedenou 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, s první dámou Livií Klausovou, zastupující svého manžela, prezidenta ČR Václava Klause, a se všemi poutníky z České republiky vyjádří poděkování za jeho loňskou návštěvu u nás. Na cestu do Říma se vydalo asi 1300 poutníků, mezi nimi necelá stovka seminaristů, stovka kněží a 13 biskupů.

Televize Noe ve spolupráci s italským Telepace a Vatikánskou televizí (CTV) vedle pravidelného středečního přímého přenosu generální audience Svatého otce také vysílá přímé přenosy ze všech tří bohoslužeb, které budou během Národní poutě v Římě slaveny. Po generální audienci 10. listopadu bude od 15.00 hodin pražský arcibiskup a předseda ČBK Mons. Dominik Duka OP předsedat děkovné bohoslužbě v bazilice sv. Petra. Ve čtvrtek 11. listopadu v 10.30 hodin bude kardinál Miloslav Vlk slavit bohoslužbou v bazilice sv. Jana v Lateránu. Národní pouť bude ukončena ve 12.30 hodin modlitbou Anděl Páně a Te Deum v bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, titulární bazilice kardinála Vlka, který povede i tyto modlitby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou