Lupa
Obsah Obsah
Portál

Advent v liturgii a lidové kultuře

Datum publikace10. 11. 2010, 14.20
TiskTisk

Dne 16. 11. 2010 od 14.00 hodin se koná v sídle České biskupské konference (ČBK) v Praze kulatý stůl věnovaný období blížícího se adventu. Pořádá ho Tiskové středisko České biskupské konference pro novináře a ostatní zájemce o dané téma. Jako hosté se svými příspěvky vystoupí liturgik ThDr. Pavel Kopeček a etnoložka PhDr. Jiřina Langhammerová.

Praha: Blíží se období adventu – první adventní neděle letos připadá na 28. listopad – proto je téma kulatého stolu, který každý měsíc pořádá Tiskové středisko České biskupské konference, zaměřeno na některé aspekty, které s tím souvisí.

Jaké jsou hlavní liturgické prvky při bohoslužbách v této době a jak se vyvinuly? Adventem začíná církevní rok, proč se liší od začátku našeho kalendářního roku, když jeho předělem je narození Ježíše Krista? Na co by se měl věřící více zaměřit v této době? Čím může advent oslovovat celou společnost? Jak se projevoval advent v české lidové kultuře a co se z těchto tradic zachovalo do současnosti?

Na tyto i další otázky odpoví ve svých příspěvcích etnoložka PhDr. Jiřina Langhammerová, vědecká pracovnice národopisného oddělení Národního muzea, a ThDr. Ing. Pavel Kopeček, přednášející liturgiku na Teologické fakultě UP v Olomouci.

Místo konání: zasedací místnost České biskupské konference, Praha 6, Thákurova 3, druhé poschodí.

Prosíme o potvrzení účasti do 15. 11. 2010 na e-mail: tisk@cirkev.cz, případně tel.: 220 181 618.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou