Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Národní pouť do Říma pokračuje mší sv.v bazilice sv. Petra

Datum publikace10. 11. 2010, 20.30
TiskTisk

Po dnešní (10. 11. 2010) dopolední generální audienci u Svatého otce sloužil od 15.00 hodin pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference (ČBK) Mons. Dominik Duka OP spolu s 1300 poutníky děkovnou bohoslužbu v bazilice sv. Petra ve Vatikánu za papežskou návštěvu České republiky v záři loňského roku.

Vatikán: Druhou děkovnou mši svatou v rámci Národní poutě do Říma (9. - 11. listopadu 2010) sloužil v bazilice svatého Petra ve Vatikánu pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Mons. Dominik Duka OP právě na svátek papeže Lva Velikého. Jak na úvod mše svaté arcibiskup Duka řekl, sešli se účastníci pouti u hrobu sv. Petra, aby poděkovali Petrovi dnešních dní za jeho návštěvu v České republice na podzim minulého roku.

V návaznosti na evangelijní úryvek, ve kterém se Ježíš ptá učedníků, za koho ho pokládají, se arcibiskup Duka ve své promluvě zamýšlel nad odpověďmi ve světle církevních dějin. Poukázal na to, že mnohé je nejrůznějšími způsoby ztvárněno právě v bazilice svatého Petra. I my Češi zde máme oltář sv. Václava, za který vděčíme našemu otci vlasti císaři Karlu IV., nebo obrazy našich věrozvěstů Sv. Cyrila a Metoděje. Upozornil poutníky také na náhrobek Alexandra VII., který je zakladatelem jak královéhradecké, tak litoměřické diecéze. Připustil však, že naše země má určitý problém, na základě i svých dějin, jakým způsobem si právě i na tuto otázku odpovědět.  

V souvislosti s dnešním svátkem papeže Lva Velikého vzpomněl arcibiskup Duka na to, jak papež dvakrát zachránil město Řím. Nejprve to bylo v roce 452 n. l. před nájezdy Atilova vojska a o tři roky později před nájezdy Germánů. Od té doby nazývají Římané, a později i celý svět, římského biskupa 'papa – otče'. Papež Lev Veliký hlásal důstojnost člověka, která je dána jeho vzděláním, jeho svobodou. A víra je ono světlo, které nám pomáhá, abychom chápali souvislosti. Arcibiskup Duka přirovnal dnešní dobu k době papeže Lva Velikého, v které je víra potřebná. Největší problém víry v Boha vidí arcibiskup Duka v tom, že lidé nevědí, co je člověk. Naší době hledajících připomíná Boží slova 'cokoli jste udělali těm nejmenším, mně jste udělali'. Na závěr vybídl poutníky, aby upevnili svou víru, a vyslovil přání, aby jim pouť pomohla k poznání toho, co je 'skálou' (Petr - skála) v jejich rodinách a v naší církvi.

Předseda ČBK také zmínil, že po dopolední audienci spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem, olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem a s 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem položili v kryptě baziliky sv. Petra kytice ke hrobu kardinála Josefa Berana, který zůstal věrný papeži Piu XII.

Na závěr mše svaté popřáli paní Lívii Klausové k jejím dnešním narozeninám za celou skupinu z České republiky dva účastníci pouti a předali jí kytici orchidejí. Biskupové měli možnost pogratulovat jak paní Lívii Klausové, tak prvnímu apoštolskému nunciovi v České republice, kardinálu Giovanni Coppovi, který včera (9. listopadu 2010) oslavil 85. narozeniny, během včerejšího slavnostního večera v poutním domě Velehrad.

Celou mši hudebně velmi důstojně doprovázela poutní schola složená z řad chrámových hudebníků Čech a Moravy pod vedením Františka Macka ml., která pro dnešní bohoslužbu zvolila lidové ordináriium Petra Ebena v jeho úpravě pro scholu a lid.  

Ve čtvrtek 11. listopadu 2010 je na programu Národní pouti bohoslužba v bazilice sv. Jana v Lateránu, kde bude hlavním celebrantem a kazatelem kardinál Miloslav Vlk. Pro ty, kteří se nemohli vydat na pouť do Říma, bude Tv Noe čtvrteční mši svatou živě přenášet, stejně jak přiblížila i generální audienci a dnešní i včerejší mše svaté. Ve 12.30 hodin pak kardinál Miloslav Vlk Národní pouť ukončí modlitbou Anděl Páně a Te Deum v bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, své titulární bazilice v Římě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou