Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

S biskupem Václavem Malým o situaci v Iráku

Datum publikace10. 11. 2010, 14.45
TiskTisk

Biskup Mons. Václav Malý je v těchto dnech na návštěvě v Iráku. V pondělí 15. 11. 2010 zve novináře na setkání ohledně politicko-náboženské situace v této zemi. Tisková konference se v Arcibiskupském paláci uskuteční od 14.00 hodin.

Irák: Přestože v Iráku za posledních pár let došlo k pokroku a dosáhlo se některých úspěchů, země je stále sužována násilím, které se nevyhýbá žádným skupinám obyvatelstva. Irák má novou ústavu a uskutečnily se v něm několikeré volby, které zaznamenaly relativně velkou účast. Množství násilných činů je v současnosti od roku 2003 nejnižší a celkový počet civilních obětí se v roce 2010 oproti letům předešlým významně snížil. Násilí mezi náboženskými skupinami však stále představuje závažný problém.

Na konci října tohoto roku se terčem násilí stala katedrála syrsko-katolického obřadu v Bagdádu. Prostřednictvím internetu se k činu, při kterém zahynulo 52 lidí, přihlásili členové z irácké odnože Al-Káidy. Pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka v této souvislosti upozornil na skutečnost, že útok byl veden na kostel, a to dokonce při mši, přestože v dlouhé historii bývaly kostely vždy místem azylu. Útoky na kostely a služebníky církve bohužel nejsou v tamní oblasti ničím výjimečným.

Biskup Mons. Václav Malý nepodniká takovou cestu poprvé. Nedávno se např. seznamoval s tím, jak spolu žijí vyznavači různých náboženství v Kosovu a jaký je vztah mezi tamními etniky. V roce 2008 navštívil Mongolsko, v roce 2006 Írán, kde se setkal také se zástupci muslimských komunit. V roce 2005 měl možnost poznat nelehký život křesťanů v komunistické Číně. Při svém neoficiálním pobytu se tehdy setkal se zástupci disentu, obhájci lidských práv i členy jednotlivých církví. Během své cesty byl nepřetržitě sledován tajnou policií. Situaci v Číně mohl srovnat se situací na Kubě, kterou navštívil v roce 2003. Život obyčejných lidí poznával ale i v dalších zemích. V roce 2002 např. navštívil Čečensko, v roce 1994 Libanon.

Biskup Václav Malý jako předseda Rady Iustitia et Pax je při svých cestách veden snahou poznat život a podmínky křesťanů v různých zemích světa. Česká Rada Iustitia et pax se zabývá zejména dodržováním lidských práv v ČR i ve světě, vystupuje proti jejich porušování a předkládá informace o těchto skutečnostech široké veřejnosti. Sleduje zároveň sociální, ekologické a společenské problémy ve společnosti a usiluje o hledání takových přístupů k jejich řešení, které vedou ke snižování napětí - v duchu zásad sociálního učení katolické církve.

Tisková konference s biskupem Mons. Václavem Malým o situaci v Iráku se koná 15. listopadu 2010 ve 14.00 hodin v Arcibiskupském paláci v Praze na Hradčanech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou