Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Den boje studentů za svobodu a demokracii

Datum publikace12. 11. 2010, 16.50
TiskTisk

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se bude 17. 11. 2010 od 18.00 hodin konat oslava státního svátku Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Po úvodní modlitbě, projevu prezidenta republiky, zástupců křesťanských církví a představitelů univerzit zazní Mozartovo Requiem.

Praha: V den, který v naší zemi symbolizuje konec komunismu a návrat svobody a který nám rovněž připomíná boj proti nacismu, zve arcibiskup Mons. Dominik Duka OP do Svatovítského chrámu ke společnému setkání nejen představitele univerzit, studentské obce a zástupce společenského a politického života. Pražský arcibiskup spolu s prezidentem republiky Václavem Klausem otevírá katedrálu všem, kdo si chtějí připomenout, že svoboda není fakt, který se v běhu dějin tu a tam osudově vynoří, nýbrž dar, kterého se nám dostává díky těm, kdo o něj usilují.

V pražské katedrále zazní Mozartovo Requiem, které má připomenout také oběti boje za svobodu a demokracii. '17. listopad je vlastně velmi smutný den, ale v ten den se zrodila naše svoboda, protože se naplňují slova Ježíšova o pšeničném zrnu, které padá do země, aby zemřelo a vydalo užitek,' říká arcibiskup Duka. Snažíme-li se rozumět významu tohoto svátku, myslíme na zastřeleného studenta Opletala a oběti nacistické okupace, jakož i na studenty, kteří v únoru 1948 šli demonstrovat a skončili v komunistických věznicích. 'Nesmíme zapomenout na stovky zabitých a statisíce uvězněných, mezi nimiž byli kněží a řeholníci. Naše svoboda je dar za životy těch, kteří se nesehnuli, nezradili Krista, své přesvědčení, své svědomí,' dodává pražský arcibiskup.

Den boje studentů za svobodu a demokracii je svátkem, který má jak společenský, tak politický a církevní význam. Katedrála, tak jako v dějinách naší země již mnohokrát, se stala jedním z míst, na nichž se odehrávaly důležité okamžiky pohnuté doby konce roku 1989. V neděli 25. listopadu zde zazněla nezapomenutelná slova kardinála Františka Tomáška: 'Církev je v tomto zápase na straně národa!' To, o čem kardinál Tomášek tehdy hovořil, se naplnilo při Te Deum po volbě prezidenta Václava Havla, které se rovněž odehrálo v pražské katedrále.

Mnozí věřící mají za to, že naše svoboda je darem svaté Anežky, neboť to vše se odehrálo ve světle její kanonizace, kdy se naplnila starobylá předpověď. Ta říkala, že 'v Čechách nastane mír a pokoj i blahobyt, až dojde k její kanonizaci'. Anežka Česká byla v bazilice sv. Petra v Římě svatořečena 12. listopadu 1989. Ani ne za půl roku poté navštívil Prahu Jan Pavel II. a Václav Havel ho uvítal slovy: 'Nevím, zda vím, co je to zázrak, ale nyní jej prožívám.' Příští rok si připomeneme 800 let narození sv. Anežky.

Při letošních oslavách svobody v naší zemi zazní v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta. Jako sólisté vystoupí Dagmar Vaňkátová – soprán, Edita Adlerová – alt, Viktor Bytchek – tenor a Tomáš Jindra – bas. Pražský katedrální sbor a orchestr řídí Josef Kšica. Vstup je zdarma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou